Kundservice
0 varor
Varukorg

Sunda kryddor till en fettfattig kost

Fettsnål kost behöver verkligen inte vara tråkig - det krävs bara att du lär dig ta fram smaken i maten med hjälp av goda kryddor. För att få maten att smaka bra med ett minimum av fett, är det viktigt att du skapar balans mellan sura, söta, salta och bittra smaker. På Med24 har vi ett brett utbud av rena och blandade kryddor.

Bittert uppfattas bäst av de bakre smaklökarna, medan salt och surt känns bäst längs kanten av tungan. Sött uppfattas huvudsakligen med tungspetsen. På resten av tungan känns smaken mer blandad. Smakupplevelsen är också knuten till temperatur och matens konsistens. Doften är också viktig och därför smakar maten nästan ingenting när du är förkyld. För att få din mat att smaka något, är det viktigt att alla dina smaksinnen stimuleras.

Framhäv stark smak med:

  • Peppar och cayennepeppar
  • Chili
  • Ingefära
  • Senap
  • Rädisa

Framhäv syrlig smak med:

  • Citron
  • Lime
  • Risvinsvinäger
  • Vin
  • Vinäger
  • Yoghurt
  • Balsamico
  • Tomater
  • Apelsiner

Framhäv den söta smaken med:

  • Socker
  • Honung
  • Sirap

Framhäv bitter smak med:

  • Ruccola
  • Rosmarin
  • Lavendel
  • Timjan
  • Lök
  • Citrusfrukter
  • Kål
  • Chili
  • Kakao

 

Chili krydderier



Basilikum blade

Använd massor av kryddor!

Använd massor av kryddor! Kryddor - förutom salt och peppar - är en nödvändighet i den fettsnåla kosten, eftersom de gör att maten får smak. Här får du massor av tips. Det är skillnad mellan färska och torkade kryddor!

Det är skillnad på färska och torkade kryddor.
Du ska använda en mindre mängd av torkade kryddor än av färska örter. En halv matsked torkade kryddor ger ungefär samma smak som en hel matsked färska kryddor. 


Tillsättning av kryddor

När du lagar maten, se till att laga den i god tid. På det sättet får kryddorna möjlighet ge ordentlig smak. Smaka alltid av din fettfattiga rätt före servering.

Använd kryddor med omtanke

Det är lätt att överdosera och därmed förstöra rättens övriga ingredienser.

Infrysning av mat

Mange krydderier vil miste smagen, når du fryser maden ned, som f.eks. Många kryddor förlorar smak när du fryser in maten, t.ex. peppar och paprika. Ingefära, vanilj och kryddnejlika bevarar däremot sin smak. Men smaka alltid av maten när du värmer upp den så att du är säker på att den smakar som den ska.

Stark mat

Var försiktig när du använder kryddor som peppar, chili, cayennepeppar, kryddnejlika eller muskot. Smaka av med lite i taget. Bättre att börja med lite och öka gradvis. Har du tillsatt lite för mycket chili eller andra starka kryddor, försök med att tillsätta lite socker, potatis eller bröd - de bidrar till att mildra den starka smaken.

Förvaring

Ljus, luft, värme och fukt förstör och försämrar smaken hos dina kryddor. Du bör alltid förvara dina kryddor i lufttäta behållare, mörkt, torrt och svalt. Med rätt förvaring, håller dina kryddor nästan hur länge som helst - men det gör i gengäld inte smaken. De förlorar smak, köp endast små mängder åt gången. Undvik att lägga olika kryddor i samma behållare eftersom de tar smak av varandra.

Du kan också få inspiration till färdiga viktminskningsrätter här.

Se webbsida
Med24.se – Genvägen 1 – 23162 Trelleborg – Tfn: 08 - 403 001 90 – E-mail: info@med24.se - Org nummer: 28520832