Skyddsutrustning mot virus

Skrivet av
Dame køber ind med mundbind - beskyttelse mod coronavirus

I denna tid av en pandemi orsakad av smittsamt virus är det stort fokus på hur vi tillsammans kan begränsa överföringen av smitta till varandra. Du har kanske funderat över hur du, som individ, bäst kan hantera denna utmaning och om hur användning av personlig skyddsutrustning kan hjälpa dig.

Det finns flera olika typer av skyddsutrustning som kan skydda dig från yttre smitta från partiklar, bakterier och virus som Coronavirus. Det är dock viktigt att du innan användning läser om hur skyddsutrustningen ska användas och kasseras så att skyddsutrustningen inte blir en ytterligare källa till smitta. 


Undvik smitta med personlig skyddsutrustning

För tillfället är vi alla, på grund av spridningen av Covid-19, mycket begränsade vad gäller resor och kontakt till andra människor. Detta för att undvika att utsätta oss själva och andra för smittorisken, så att vi förhoppningsvis snart ser en stabil nedåtgående utveckling i antalet av smittade.

I luften runt oss och på många ytor omkring oss kan det finnas många smittokällor. Bakterier och små viruspartiklar som lämnas av andras händer kan finnas överallt och särskilt på plast och metall som dörrhandtag, mobiltelefoner och räcken kan det vara fyllt med bakterier eller små viruspartiklar. Därför är det svårt att hålla sig helt fri från smitta när man rör sig ute i offentligheten och bland andra människor. Trots det har du flera alternativ och möjligheter för att skydda dig själv och andra från smitta.

När du handlar på internet och tar emot ditt paket behöver du inte oroa dig för att komma i kontakt med en smittokälla. WHO har nämligen uppgett att risken för att bli smittad genom att ta emot paket - även från områden med Covid-19, är mycket liten.

De olika typerna av skyddsutrustning har fördelar och nackdelar i olika situationer och du bör därför bekanta dig med i vilka situationer skyddsutrustning kan vara relevant och ge extra skydd och när det inte är lika nödvändigt.


Håll händerna rena med handsprit

Kvinde bruger håndsprit til desinfektion af hænderne - beskyttelse mod coronavirus

Ett av de mest effektiva och grundläggande sätten att minska risken för att smittas med virus eller bakterier är genom att ha noggrann och god handhygien. Vi berör vårt eget ansikte många gånger i timmen och om bakterier eller virus från händerna kommer i kontakt med  slemhinnorna i ansiktet - t.ex. i ögon, näsa eller mun, har de tillgång till hela kroppen och kan göra dig sjuk. Därför är rena händer det första steget för att undvika smitta.

Handsprit är en effektiv och enkel lösning för att desinficera händerna när du har berört potentiella smittokällor. Du kan snabbt ta fram handspriten ur väskan när du är på språng och inte har möjlighet att tvätta händerna. Ett mycket smittsamt virus som coronavirus, som orsakar infektion med COVID-19, kan överleva i många timmar på de flesta ytor och på plast och metaller kan viruset faktiskt överleva i upp till 3 dagar. Det kan vara mycket svårt att undvika att vidröra ytor som dessa, både för att det ibland är nödvändigt och för att det kräver en större förändring av våra vanor för att hålla händerna stilla när vi rör oss omkring. Vi svenskar är inte vana vid att behöva oroa oss för hygien i det offentliga rummet i samma utsträckning som spridningen av coronavirus kräver och därför är det en bra lösning om vi försöker komma ihåg att sprita av händerna med jämna mellanrum.

För att en handsprit med alkohol ska vara effektiv mot coronavirus (Covid-19) är rekommendationen 60% för etanol och 70% för isopropanol. Alla typer av handsprit som du hittar i kategorin "Handsprit" följer rekommendationer och standarder för handsprit och är därför effektiva i kampen mot Coronavirus.


Hemmagjord handsprit

Det är just nu stor efterfrågan på handsprit. Om du inte har möjlighet att få tag på handdesinfektion med tillräckligt hög alkoholhalt kan du prova att göra en hemmagjord handsprit som kan användas som komplement till noggrann handtvätt. Du kan lära dig att göra din egen handsprit i den här artikeln, där du får två olika guider för desinfektionsmedel för händerna. Om din handsprit ska baseras på etanol rekommenderas en alkoholprocent på minst 60% för att effektivt slå ihjäl coronaviruset och om du använder isopropanolalkohol ska den vara så hög som 70% enligt amerikanska CDC.

Annars rekommenderas att du upprätthåller god handhygien med noggrann och frekvent handtvätt. Det är dock viktigt att du tvättar händerna grundligt och kommer ihåg att rengöra överallt på händerna - faktiskt överses ofta flera viktiga områden och här kan virus lätt gömma sig och utgöra en smittorisk. Få koll på rengöring av händerna i vår artikel " tvättar du händerna korrekt", där du får en detaljerad guide till handtvätt steg för steg. Det är naturligtvis viktigt att du använder en bra handtvål som lätt kan fördelas på händerna och att du ser till att hålla din tvåldispenser eller tvål fri från bakterier.


Handskar som extra skydd

Ett annat sätt att hålla händerna rena är att använda engångshandskar som är en direkt barriär mellan dina händer och din omgivning. På det sättet får du inte smittsamma ämnen direkt på händerna och handskarna kan påminna dig om att inte röra dig själv i ansiktet. Med engångshandskar kan du enkelt kassera eventuella kontaminerade handskar om du har berört en smittokälla.

Du kan få handskar i latex eller nitril som är behagligt elastiska och lätta att ta på och som gradvis anpassar sig till formen på din hand när du har tagit på dem. När du använder handskar kan virus och bakterier överleva på handskens yta men handskarna kan bidra till din generellt goda handhygien samt fungera som en påminnelse om att du inte ska röra ansiktet eller andra ytor förrän du har desinficerat dina händer. Det känns ju nämligen konstigt och ovant att klia sig i ögonen eller näsan med handskar på och därmed minskar du risken att få smitta till dina slemmhinnor.


Hjälper munskydd?

Kvinde med mundbind i offentligheden beskyttelse mod coronavirus

Du kanske har sett flera personer i Asien som använder munskydd i vardagen för att skydda sig mot luftföroreningar men även här hemma kan munskydd vara relevanta att använda. Med ett munskydd har du inte direkt tillgång till näsan och munnen och du kommer därför inte av misstag att smitta dig själv om du har bakterier, virus eller andra smittsamma ämnen på dina händer.

Med ett munskydd kan du hindra partiklar från mun och näsa från att spridas genom nysningar, spott och droppar av partiklar. Ev smitta kommer att fångas upp av munskyddet och kommer inte att spridas till din omgivning och du har begränsat risken för att smitta dina medmänniskor. För att ett munskydd ska fungera optimalt är det dock viktigt att du bär det korrekt och byter ut det när det blir fuktigt. Du kan läsa mycket mer om användningen av munskyddd här, där du också kan hitta flera olika effektiva medicinska munskydd.


Engångsskyddsrockar

I samband med spridningen av Coronaviruset har det blivit problematiskt att besöka och umgås med sina nära och kära när vi samtidigt måste undvika smittspridning. En extra åtgärd som kan begränsa smittorisken är engångsrockar i non-woven material som lätt kan öppnas och stängas med kardborreband. Engångsskyddsrocken utgör en extra barriär mellan dig och din omgivning och är därför mycket lämplig för användning som besöksrock eller liknande.

Att använda en engångsskyddsrock kan säkerställa att du inte får smittopartiklar på dina egna kläder eller hud och du kan enkelt ta den av och slänga den utan att komma i direkt kontakt med smittosamma ämnen. Du bör slänga rocken omedelbart efter användning så att du inte riskerar att sprida virus eller mikroorganismer till andra ytor där smittan kan spridas vidare till andra människor.


Stanna hemma och håll avstånd

På Med24.se gör vi vårt bästa för att ge dig så säkra förhållanden som möjligt för att vistas ute i samhället när det är absolut nödvändigt. Därför kan du beställa olika typer av skyddsutrustning online och få dem levererade direkt till din dörr, skyddsutrustning som kan ge dig skydd när du är ute bland andra männsikor. Vi följer dock alltid rekommendationerna från myndigheterna och Socialstyrelsen och uppmuntrar dig därför att stanna så mycket hemma som möjligt och undvika nära fysisk kontakt med andra människor. Vi måste stå tillsammans i svåra tider som dessa och visa omtanke, sammanhållning och samhällsanda så att vi alla kommer bäst ut på andra sidan.

Gå til top

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.