Mun- och tandvård för hela familjen

Tand- och munvård för hela familjen

Våra permanenta tänder kan hålla hela livet om vi tar hand om dem på rätt sätt. Friska tänder och en frisk munhåla är viktigt, inte bara för smak och lukt, utan också viktigt för vår hälsa och vår livskvalitet. Därför bör vi ge tand- och munvård stor uppmärksamhet under hela livet.

Våra permanenta tänder kan hålla hela livet om vi tar hand om dem på rätt sätt. Friska tänder och en frisk munhåla är viktigt, inte bara för smak och lukt, utan också viktigt för vår hälsa och vår livskvalitet. Därför bör vi ge tand- och munvård stor uppmärksamhet under hela livet.

Även om våra barn utvecklas snabbt och lär sig mycket redan under sitt första levnadsår, är inte finmotoriken tillräckligt god, för att borsta på egen hand, förrän i 10 årsåldern. Därför är det viktigt att barnen får hjälp av en vuxen Ju större fokus du sätter på tand- och munhygien under de första åren, desto mindre är risken för karies och tandköttsproblem när barnet själv ska ansvara för underhållet av mun och tänder.
Det är en god idé att introducera borstning så tidigt som möjligt, så att barnet blir bekant med tandborsten och lär känna den. När tandköttet börjar klia är det bra att använda en mjuk gummiborste eller en mjuk babytandborste. De första mjölktänderna visar sig oftast vid 6 månaders ålder och det är viktigt att redan nu borsta 2 gånger per dag, när den första tanden har tittat fram.
Det kan vara riktigt svårt att få tillåtelse att borsta den första tanden, men ge inte upp. Ju oftare och tidigare du börjar borsta, desto lättare blir det framöver.

Goda råd:

  • Använd en mjuk tandborste som passar ditt barns ålder
  • Använd endast en liten mängd fluortandkräm i storlek med ditt barns lillfingernagel
  • Borsta ditt barns tänder två gånger om dagen
  • Om barnet använder napp, använd en som är ergonomisk, för att minska risken för tandskador
  • Ge aldrig sockerhaltiga drycker
  • Om tandköttet är ömt, kan Aftamed junior hjälpa
  • Börja med tandtråd så tidigt som vid 3 års ålder
  • Lär ditt äldre barn, de grundläggande reglerna för hur man borstar

Köp tandkräm här!

Grundläggande regler för tandborstning:

  • Effektiv tandborstning tar minst 2 minuter
  • Börja med utsidan i överkäken, fortsätt sedan med utsidan i underkäken
  • Borsta sedan insidan i överkäken och fortsätt med insidan i underkäken
  • Avsluta med tuggytorna
  • Ev. kan du också borsta tungans yta

Vuxna - allmän munhygien

Som vuxen, är en god och regelbunden tand- och munvård också viktigt. De flesta av oss har lärt sig grundläggande regler och teknik för tandborstning. Men finns det många andra faktorer som spelar in. En bra tandborste kan vara en sak, men det är viktigt att välja en tandborste som passar just dig. För många, är en elektrisk tandborste det bästa valet eftersom den tar bort plack effektivt. Annars är en mjuk tandborste bäst för att ta bort plack och matrester från tänderna. Använd din tandborste i högst 3 månader. En tandborste kan visa olika tecken på slitage, t.ex. att borsten spretar eller andra synliga tecken. Det finns många olika uppfattningar om en bra tandkräm. Den kan vara riktad mot missfärgningar, tandsten, tandköttsinflammation eller känsliga tänder. Välj alltid en tandkräm som innehåller fluor som hämmar utvecklingen av karies.
För optimal munhygien, bör tandtråd och mellanrumsborstar användas. Det förebygger karies mellan tänderna samt dålig andedräkt.
Många vuxna har problem med munsår eller blåsor. Det kan hjälpa att byta tandkräm. Om inte det är tillräckligt, kan man använda en gel eller spray, som främjar läkningsprocessen och lindrar smärtan.

Äldre - friska tänder och mun hela livet

Många äldre har inte haft samma möjlighet att behålla sina tänder, som vi har idag. Detta är uppenbart med tanke på dem som har protes. Underhålls tänder och mun, begränsas inte äldre socialt och det kan ha stor betydelse för hälsan.
Att bli äldre kan medföra olika sjukdomar, övergående eller kroniska. Sjukdomar som diabetes, ämnesomsättningssjukdomar eller Parkinsons sjukdom, kan orsaka muntorrhet och läkemedel som har muntorrhet som bieffekt. Läkemedel mot depression, epilepsi, högt blodtryck eller kemoterapi kan ha samma effekt. Muntorrhet kan lindras med sugtabletter eller gel som återfuktar munslemhinnan. Vår saliv är en viktig del av vår munhygien. Den skyddar munnen och tänderna mot bakterier, innehåller ämnen som är viktiga för matens nedbrytning, påverkar smaken, skyddar mot syra i mat och dryck och från infektioner i munnen.
Om man helt eller delvis har förlorat sina tänder, får de flesta en tandprotes. När ett främmande föremål placeras i munnen, kan det ofta orsaka problem. Det kan vara svårt att tillverka en protes, som passar till 100%. Därför rekommenderas att använda en fasthållningskräm, krämen gör att man inte får tal- eller tuggproblem. Rester av krämen är lätt att ta bort, använd en bomullsrondell eller liknande med lite matolja, till exempel olivolja eller rapsolja. Du kan också välja att använda Protefix rengöringstabletter som både tar bort matrester och desinficerar samtidigt som den tar bort resterna av fasthållningskrämen. Resterna ska alltid tas bort, för att förhindra svamp i munhålan. Daglig borstning av protesen är nödvändigt. Tandborsten bör vara utformad så att den kan komma runt alla proteskrokar och det rekommenderas att använda den flera gånger om dagen, tillsammans med en protesrengöring, för att säkerställa en frisk andedräkt och ett friskt tandkött. Tandköttet bör också rengöras med en tandborste, eftersom det lätt döljs matrester under protesen.
När äldre människor upprätthåller en god munhygien minskas också risken för undernäring samt ger en högra livskvalitet.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.