Växtolja

34 Produkt(er)

Berika din kropp med växtolja

Vid produktionen av växtoljor bevaras de viktigaste, hälsosammaste och mest essentiella näringsämnena i både flytande oljor och välkända kosttillskott.

De flesta växtoljor är berikade med de mest grundläggande näringsämnena och är fulla av den viktiga omega 3. 

De 3 typerna av växtolja

Växtoljor är naturliga och utvinns ur antingen växter eller frön. De delas huvudsakligen in i följande 3 kategorier:

1) Vegetabiliska oljor
Vegetabilisk olja används oftast i kosttillskott. Den utvinns genom en teknik där oljan pressas ut ur växterna och de viktigaste ämnena stannar kvar i den, så att deras eventuella hälsoegenskaper inte går förlorade.

2) Makererade oljor
Macererad olja består av en basolja som därefter har tillsatts de önskade växtdelarna. Det är vanligast i matoljor där örter har tillsatts för att ge en utsökt, rik och rund smak.

3) Eteriska oljor
Eterisk olja består av aromatiska föreningar som utvinns ur växter. De används i doftoljor och doftljus på grund av sina fantastiska aromer.

Är vegetabilisk olja hälsosam?

Saken är den att vår kropp behöver fett. Fett hjälper till att bygga upp celler och hormoner. Det är även en viktig bidragande faktor när kroppen behöver energi för cellarbete. Fett är också nödvändigt för att kroppen ska kunna ta upp fettlösliga vitaminer från kosten, t.ex. vitamin A, D, E och K.

Växtoljor innehåller bl.a. naturliga, omättade och essentiella fettsyror, som kan vara bra att ta som tillskott om man inte får i sig tillräckligt med fett via kosten. Dessa fetter är bland annat viktiga för vår hjärna, inlärningsförmåga, hud och syn.

Dessutom bidrar de olika nivåerna av mineraler och vitaminer till kroppens optimala hälsa och funktion.

Fördelar med växtolja

Baserat på formeln och innehållet i växtoljor kan ett brett spektrum av fördelar identifieras. De viktigaste är:

  • Växtolja är vegetarisk och veganvänlig.
  • Den kan bidra till flera delar av kroppen och dess funktioner.
  • *Vissa växtoljor är kaloritäta och kan därför hjälpa till vid viktnedgång.

*När det gäller viktminskning är mättnadskänsla ofta en viktig faktor för att minska tendensen att äta för mycket eller ohälsosamma snacks. Hälsosamma, kaloritäta livsmedel kan hjälpa till med detta, eftersom de hjälper dig att känna dig mätt längre.

Av dessa och andra skäl har många fröbaserade växtoljor på senare tid blivit en stor succé i hälsokretsar och bland personer som bryr sig om sin kropps hälsa. Linfröolja är en av de största favoriterna.

Bra fetter i vegetabilisk olja

De mest dominerande fetterna i växtoljor är GLA, DHA och EPA. Alla fettsyror är viktiga för kroppen, men kroppen kan inte själv producera dem. De måste därför tillföras via kosten, vilket är anledningen till att många också väljer att använda kosttillskott med växtoljor.

Syftet med växtoljor och de fördelar de kan ge varierar mycket. Detta beror främst på deras olika näringskomplex.

Omega 3, 6 och 9
Omega-3-fettsyror är inget undantag, även om många tror att det är irrelevant att hoppa över näringsämnet när man blir köttfri eller ogillar fisk. Kroppen behöver dock ämnet för optimal hälsa, så det är viktigt att hitta alternativ. Du kan läsa mycket mer om omega 3 på här!

De flesta växtoljor innehåller omega 3-fettsyror. Omega 3-växtolja är därför den gyllene vägen att gå om du vill hitta ett alternativt kosttillskott till fiskolja. Linfröolja och nattljusolja är några av de bästa alternativen. Om du inte gillar fisk eller inte får i dig tillräckligt av den, bör du använda ett tillskott som detta för att få i dig det viktiga ämnet.

Många växtoljor innehåller också omega 6 och omega 9. Med dessa olika fettsyror och deras förmåga att komplettera varandra kommer du enkelt att kunna bidra till kroppens system; immunförsvaret, underhåll av cirkulationssystemet, hjärtat, kolesterolbalansen och mycket mer!

Kapslar med vegetabiliska oljor

Om du föredrar att konsumera växtolja som en ren vätska, i din matlagning eller som ett kosttillskott i kapselform är en fråga om smak och attityd. Om du inte gillar oljans smak eller konsistens kan du välja att använda kapslar istället för olja.

De största kundfavoriterna bland kapslar med växtoljor är Oil of Life - Jättenattljusolja och Vegetabilsk Omega 3.

Köp växtolja på Med24.se

På Med24.dk hittar du ett urval av kvalitetsmedvetna, ekologiska och hälsosamma växtoljor. Bland dem finns några av de största och mest omtyckta varumärkena som Livets olja och Natur Drogeriet. Som alltid finns växtoljorna tillgängliga till bra priser och bra erbjudanden! Om du är osäker på ditt val av växtolja är du välkommen att kontakta någon av våra experter.

Pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.