Kisel - Silica

Kisel är ett speciellt spårämne (mikromineral) som anses ha stor betydelse för hud, hår och naglar. Det är därför som kisel även ofta kallas för "beauty"-mineralet.

Vad är kisel? | Kisel i livsmedel | Kiselbrist

8 Produkt(er)

Vad är kisel?

Kisel är ett spårämne som ofta förknippas med hud, hår och naglar. Att kisel är en spårmineral innebär att vi inte behöver lika mycket av mineralen i vår dagliga kost som till exempel kalcium, magnesium och natrium. Kisel finns i naturen bundet i många olika molekyler, och totalt sett är kisel det näst vanligaste ämnet i jordskorpan efter syre. Vanligast är att kisel bildar en förening med två syremolekyler som kallas kisel eller kiseldioxid, vars kemiska namn är kiseldioxid (SiO2). Du kan också hitta kisel i andra föreningar som t.ex. kiselsyra eller silikat. När du hör eller läser ordet kisel syftar det på molekylen kiseldioxid, som innehåller mineralet kisel.


Kisel i livsmedel

Kisel finns i många olika livsmedel och det beror på att det är det näst vanligaste ämnet på vår jord. Det finns många bra växtkällor för kisel och ett urval av kiselrika livsmedel är:

- Frukt och grönsaker, t.ex. dadlar och bönor
- Fullkornsflingor som korn och råris
- Örter som åkerfräken, nässlor och maskrosor

Om du inte kan täcka ditt kiselbehov genom kosten, eller om du är osäker på om du får i dig tillräckligt med kisel genom din dagliga kost, är det möjligt att komplettera kosten med ett kosttillskott med kisel eller så kallat ätbart kisel. Här på Med24.se hittar du olika kiselpreparat, t.ex. Spisekisel (kiseltabletter, kiselpulver eller kiselpiller) från Natur-Drogeriet och kiseltabletter från Berthelsen.

För vuxna och barn från 11 års ålder är riktvärdet (per rekommenderad daglig dos) för kisel i kosttillskott 13 mg, men ingen övre toleransgräns för långvarigt dagligt intag (UL och TGL) har ännu fastställts.


Kiselbrist

Kisel anses egentligen inte vara ett essentiellt näringsämne för människor, även om det finns på många ställen i människokroppen. Därför finns det inget tydligt svar på om du får biverkningar om du inte har lika mycket kisel i kroppen.

Kisel tros vara viktigt för benstomme, bindväv, hud, hår och naglar, som är vävnadstyper som kräver en särskilt stark struktur. Dessutom kan det finnas en koppling mellan kisel och slemhinnorna, immunsystemet och lymfsystemet i kroppen, och om du upplever problem inom dessa områden eller lider av svagt hår och naglar kan du prova ett kosttillskott som Silica Extra från Berthelsen och Dansk Farmaceutisk Industri, som syftar till att bidra till normal hud, hår, naglar, syn, hormonell aktivitet, immunsystem, benstomme, slemhinnor, fertilitet, blodbildning och mycket mer. Silica Extra innehåller kisel från extrakt av åkerfräken, som är en växt med ett högt kiseldioxidinnehåll.

Pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.