Rödklöver

16 Produkt(er)

Rödklöver - Mot klimakteriebesvär

Klimakteriet sträcker sig vanligen mellan 45 och 55 år och kan orsaka stora besvär och påverka kvinnors livskvalitet negativt. Rödklöver har visat sig ha positiva effekter på de irriterande besvären. Det är särskilt värmevallningar och humörsvängningar som den lilla växten bekämpar. Samtidigt har det visat sig att rödklöver inte har samma biverkningar som traditionella läkemedel.

Ungefär 75% av kvinnorna upplever besvär under klimakteriet. Dessa problem beror på en minskande produktion av det kvinnliga könshormonet östrogen. Hittills är den primära behandlingen hormonbehandling. Denna typ av behandling har dock visat sig medföra en liten risk för att utveckla livmoder- och bröstcancer.

Rödklöver är en proteinrik ört som växer vilt på ängar och slänter. År 1936 blev den officiellt Danmarks nationalblomma ack vare sin viktiga roll som foder i det danska jordbruket. Örten har fått en del uppmärksamhet, eftersom de senaste årens forskning visar att ett dagligt extrakt av rödklöver kan lindra klimakteriebesvär hos kvinnor. Rödklöver innehåller fytoöstrogener, även kända som växtostrogener, vilka är substanser som kan likna kvinnors östrogen. Den kemiska strukturen hos växtostrogener liknar det kvinnliga könshormonet östrogen - men utan att vara lika kraftfullt. I flera tester som gjorts de senaste åren har forskare kunnat bevisa att ett dagligt intag av rödklöverkstrakt kan minska klimakteriebesvär i många fall. Hos vissa kvinnor har det lyckats att helt eliminera besvären, medan hos andra har symtomen minskat eller blivit mindre frekventa. Flera kvinnor upplevde upp till 32 procent färre värmevallningar då de tog rödklöver.

Kvinnor och klimakteriet

Klimakteriet eller övergångsåldern som det också kallas, är perioden omkring kvinnors sista menstruationsperiod. Det är en naturlig process i kvinnokroppen och resulterar i att mängden ägg blir färre och slutar att produceras så småningom. Detta innebär att mängden kvinnliga könshormon, progesteron och östrogen, minskar. Detta sker vanligen i början av 50-årsåldern för de flesta kvinnor.

Vissa kvinnor känner inga fysiska besvär, medan andra känner symptom som:

  • Värmevallning och svettning
  • Hjärtklappning
  • Sömnlöshet
  • Torrhet eller klåda i slidan
  • Inkontinens
  • Urinvägsinflammation
  • Huvudvärk eller migrän
  • Benskörhet
  • Humörsvängningar

Det är väldigt individuellt hur hårt drabbat du blir. Vissa kvinnor i klimakteriet kommer att kunna nicka igenkännande medan andra inte har märkt något av tillstånden. Som nämnts ovan beror klimakteriesymptomen på en minskning av det kvinnliga könshormonet östrogen. Brist på östrogen hör också samman med en högre risk för att utveckla benskörhet och hjärt-kärlsjukdom

Kosttillskott med rödklöver

Det har successivt kommit till ett antal produkter på marknaden som innehåller olika typer av rödklöver. Nästan alla produkter är utvecklade för att dra nytta av växtöstrogen, vilket reducerar klimakteriebesvären. Några exempel på produkter är:

Natur Drogeriet Rödklöver som är kapslar med pulveriserade röda klöverblommor och rödklöverextrakt.

Herrens Mark har en ekologisk 2 litersbox med flytande rödklöverextrakt

Rödklöverte från Natur-Drogeriet baserat på röda klöverblommor

Du ska räkna med ca 2 veckor efter att du börjat med en rödklöverprodukt innan du upplever effekt.

Biverkningar

Som tidigare nämnts medför traditionell hormonbehandling för klimakteriebesvär en mycket liten risk att utveckla livmoder- och bröstcancer. Rödklöver har för närvarande inga kända biverkningar.

Allergi

Om du upplever allergisymptom mot rödklöver, sluta ta produkten omedelbart och kontakta läkare. Ett allergitest kan ge svar på om du tål rödklöver.

Ät dig ur klimakteriet

Förutom rödklöver finns växtöstrogener också i ett stort antal andra växtprodukter, såsom sojabönor, morötter, linfrö, vete, vitlök - men inte i samma mängd som i rödklöver. Om du ser till att äta flera av dessa livsmedel, kommer du att säkerställa ett ökat intag av växtöstrogener, vilket potentiellt kan minska dina besvär och göra vardagen lättare.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.