Hur man använder och läser av ett graviditetstest

Skrivet av

Följande artikel är baserad på ett graviditetstest med remsa.

Hur används testet?

Testet ska tas tidigast den dag din mens inte har kommit. Testet kan användas när som helst på dygnet. Om du är gravid kommer dock morgonurinen att innehålla den högsta koncentrationen av graviditetshormonet hCG.

Graviditetstestet upptäcker vissa mängder av hormonet hCG i din urin – oftast är det 25 mlU/ml hCG, men i tidiga graviditetstest går mängden så lågt som 10 mlU/ml hCG. Detta hormon finns redan i kroppen, men ökar under graviditeten.

Inledningsvis bör du alltid kontrollera utgångsdatum på graviditetstestet för att säkerställa att det fortfarande kan användas. Därefter bör du läsa de bifogade instruktionerna noggrant. Detta eftersom det kan vara olika från produkt till produkt, hur graviditetstestet ska gå till.

Du är redo att göra testet
Du har nu läst igenom instruktionerna noggrant. Kom ihåg att följande bara är en allmän guide – din produkt kan kräva ett annat tillvägagångssätt!

För teststickan kräver det att du har samlat upp din urin i en bägare. Remsan ska doppas i koppen och suga upp den nödvändiga mängden urin. Två streck kan visas på remsan efter ett angivet antal minuter (tidsintervallet anges i bruksanvisningen). Det ena visas i kontrollfältet (C) och den andra i testfältet (T). Du ska nu läsa av resultatet.


Hur läser man av resultatet?

Resultaten kan delas in i följande 3 kategorier:

Gravid

Två tydliga streck är synliga på remsan – en i testfältet (T) och en annan i kontrollfältet (C). Det betyder att du förmodligen är gravid. Ett streck kan vara svagare än det andra. De behöver inte vara likadana.

Ej gravid

På remsan visas endast en röd linje i kontrollfältet (C). Det betyder att du förmodligen inte är gravid.

Ogiltigt resultat

Om det inte visas ett streck i kontrollzonen är resultatet ogiltigt och detta även om ett streck visas i testfältet. Upprepa därför testet med ett nytt graviditetstest.

LÄS ÄVEN:
- Allt om falskt positivt graviditetstest

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.