Övergångsåldern? Det är helt normalt!

Skrivet av
Övergångsåldern? Det är helt normalt!

Vi kan tyvärr inte komma undan klimakteriet, även om vi skulle vilja slippa och undvika de besvär och olika symtom som det medför - men det finns ingen anledning till panik eftersom det är något helt naturligt och något vi alla går igenom. Det är dock några tips och tricks vi kan använda om vi vill minska besvären som ofta följer med.

Nedan kan du läsa allt du behöver veta om din kropp under klimakteriet och hur du kan påverka hormonförändringen.

Vad är övergångsålder?

Precis som det är en oro när den första menstruationen kommer, är det samtidigt också en oro när den till sist försvinner för gott. Naturligtvis beror detta inte på det faktum att vi inte kan leva utan vår blödning, utan att viljan att undvika symtom och besvär som kan störa vårt fysiska och mentala välbefinnande väger högre.

Men vad är det som så många helst vill slippa? Det är ju bara övergångsåldern - en helt naturlig period i våra liv som leder till den sista menstruationen. Övergångsåldern är också känd som klimakteriet, vilket bara är ett annat ord för samma sak.

Den sista menstruationsperioden eller blödningen en kvinna har kallas menopaus. Efter den sista menstruationen ska det gå 1 år innan man kan fastslå menopausen.

När kommer man i övergångsåldern?

Det är helt olika från person till person. Man brukar vanligtvis säga att det är åren mellan 45-55 år. Någon kan i händelse av sjukdom eller andra fysiska skillnader, såsom att vara född med färre ägg än det "normalt uppskattade", uppleva menopausen tidigare än många andra.

Gemensamt för alla är att klimakteriet börjar gradvis några år före den allra sista menstruationen. Men hur vet man att man har kommit i klimakteriet? De flesta inser det från de symtom som oftast är förknippade med perioden, såsom ändrade blödningsmönster eller vallningar. Graden av besvär och symptom varierar emellertid från person till person, och vissa kommer inte att uppleva dessa alls.

Man kan dock veta det säkert utifrån ett visst hormon, vilket vi kommer att komma till senare.

Symptom och besvär

Som nämnts är graden av symptom olika för den enskilde. Vissa har sådana besvär att det kräver behandling, andra tar sig helskinnade över målsnöret utan hjälp, medan en tredje grupp inte ens märker klimakteriet, utan plötsligt har menstruationen upphört.

Även kvinnor som har fått livmodern borttagen före klimakteriet kan uppleva symtom precis som andra kvinnor. Varför? Du kan läsa om det nedan.

Det vanligaste symptomen som uppstår när klimakteriet inträder är att menstruationscykeln plötsligt blir oregelbunden, men det finns också en mängd symptom och besvär som du kan uppleva under perioden.

Olika symptom och besvär

Vanliga

  • Vallningar eller nattsvettning
  • Sömnlöshet
  • Hjärtklappning
  • Blödningsrubbningar

Mindre vanliga

  • Torra slemhinnor i slidan
  • Smärta vid samlag och minskad sexlust
  • Klåda och flytningar
  • Tätare urinträngningar
  • Urininkontinens
  • Oftare urinvägsinfektion
  • Hjärt-kärlsjukdom

Övriga

  • Benskörhet
  • Frakturer vanligare
  • Rygg- och ledsmärta
  • Huvudvärk, illamående och buksmärtor
  • Psykisk påverkan (klimakteriet och depression)
  • Trötthet och yrsel
  • Humörsvängningar

Varför kommer man i övergångsåldern?

Förändringarna och orsaken till det hela finns i äggstockarna, när bildandet av det kvinnliga könshormonet östrogen och progesteron upphör. Därför, om du fått livmodern bortopererad, men inte äggstockarna, kommer du fortfarande att uppleva denna hormonella förändringen och därmed även de symptom som uppstår under klimakteriet.

När blödningen blir oregelbunden beror det på att ägglossningen inte längre fungerar som tidigare. Resultatet är att progesteron, som frigörs efter ägglossningen och undertrycker / kontrollerar östrogen under äggmognad och ägglossning, inte längre bildas. Så småningom kommer det också att innebära att mindre östrogen kommer att produceras, vilket innebär ett slut för ägglossningen och därmed upphör menstruationscykeln så småningom. Därför är också oregelbundna blödningar ett av de vanligaste symptomen.

Mät om du är i klimakteriet med hjälp av FSH

Man kan testa hormoninnehållet i blodet med hjälp av ett blodprov. Här mäts bl.a. mängden FSH (det follikelstimulerande hormonet), vilket är det övergripande könshormon som stimulerar äggstockarna. FSH är förhöjt under klimakteriet och kan så vara många år före klimakteriet. Talet svänger emellertid kraftigt under perioden, och man kan därför inte säga något om menstruationens slutliga upphörande.

När man är i fertil ålder, är FSH under menstruationen oftast under 10, när äggen börjar bli få, stiger talet långsamt. Hos kvinnor i 70-årsåldern är FSH typiskt över 100.

Hur kan du hjälpa dig själv genom klimakteriet?

Många symptom och besvär som kvinnor upplever under klimakteriet kan faktiskt förebyggas eller helt undvikas med hjälp av några tips och tricks. Bland annat huvudvärk, vallningar, viktökning i samband med klimakteriet och mycket mer kan förebyggas genom regelbunden träning och fokus på hälsosam kost. Dessutom är fysisk aktivitet en av de mest effektiva behandlingarna av depression.

Det är stora skillnader på vad som hjälper eller fungerar bäst för olika individer. Vissa behöver tyvärr medicin för att undvika allvarliga besvär, men en möjlig "behandling" eller hjälpande hand

under klimakteriet kan också ha formen av naturmedicin, kosttillskott eller hormonbehandling med hormonspiral.

Bland annat kan man använda produkter med växtöstrogener eller rödklöver som verkar reglerande på hormonsystemet. Detta kan till exempel ha en bra effekt på benstommen som är extra utsatt under klimakteriet!

Du kan läsa mer om Rödklöver och Växtöstrogen här.

Experter och läkare

Om du får svåra besvär under klimakteriet och vill hjälpa dig själv på bästa sätt under den här perioden rekommenderar vi att du pratar med din läkare eller liknande experter om den bästa, möjliga lösningen för dig!

"Klimakteriet hos män"

Många skrattar och skakar på huvudet när man talar om män och klimakteriet, men det finns ingen anledning att sopa det under mattan, för män kommer också i klimakteriet!

Klimakteriet, är precis som för kvinnor, en period då kroppen genomgår hormonella förändringar. För män är det också en minskning av hormonnivåerna - här är det endast det manliga könshormonet testosteron. Till skillnad från kvinnor, där blödning och ägglossning upphör, kommer män bara att uppleva "flare-ups" i testiklarna. Besvär och symtom förekommer inte i lika stor omfattning hos män.

Men män kan uppleva symtom som trötthet eller minskad energi, mindre sexlust och minskad fysisk kapacitet (på grund av minskad muskelmassa, förlust av muskelstyrka samt ökning av kroppsfett).

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.