Vi måste utmana vårt sätt att tänka på hälsan

Vi måste utmana vårt sätt att tänka på hälsan

Jag tycker att alla förtjänar ett hälsosamt liv med alla fördelar det innebär. Friska människor är i allmänhet lyckligare, har mera fysisk självtillit, fysisk såväl som mental styrka och energi, känner glädje som smittar andra, färre dåliga dagar och / eller sjukdagar, energi för att klara av utmaningarna som ett liv med ambitioner och massor av jobb kräver.

Vi kräver så mycket av oss själva nuförtiden och det i sin tur kräver en bra grundform och en väl utvecklad medvetenhet om kroppen, för att uppfylla kraven.

Vi måste utmana vårt sätt att tänka på hälsan.

Många, många associerar hälsa med ett liv av försakelser, kaloritabeller, ultralånga löpturer och ett hav av ”do’s and dont’s”. Det kan vara riktigt svårt att leva upp till och verkligen svårt att förstå för den enskilde som i bästa fall lyckas och i värsta fall känner sig sidsteppad.

Genom att förstå kroppens sanna natur och grundläggande behov kan vi göra vår livsstil hälsosammare på ett mycket enklare och naturligare sätt.

Vi har alla en medfödd, intuitiv känsla för både kost, rörelse, sömnbehov och så vidare. Titta bara på barn som ramlar ihop när de är trötta, hoppar runt när de har energi och slutar äta när de är mätta utan att kolla om klockan är 12 eller 15. Så gjorde vi också en gång. Vi kunde det där med en naturlig och hälsosam livsstil. Ända tills vi lärde oss att äta efter känslor, att döva eller väcka med stimulantia och skjuta undan våra basala behov.

Vi måste lära oss "hälsa" återigen och lära känna oss själva. På ett lätt, kärleksfullt, roligt och utmanande sätt. Bara då kan vi skapa förändringar som håller i det långa loppet.

Det är superbra, lärorikt och inspirerande att testa olika trender, oavsett om det är raw food, stenålderkost, träningstrender eller något annat. Utmaningarna gör att vi växer och vi lär känna oss själva och får reda på vad som fungerar bäst i våra liv. Men i huvudsak är det som har störst, betydefull inverkan på vår kropp och hälsa det vi gör (och inte gör) och hur vi tänker mellan tvättkorgarna, arbetsuppgifterna, trädgårdsskötsel och fritidsaktiviteter. Och då måste vi komma ihåg att kroppen, tankar och känslor är en underbar helhet, så om vi vill bli bättre måste vi relatera till den och anpassa oss till olika faktorer.

De 4 viktigaste faktorerna för vår hälsa

1. Tankar & Känslor

Här hittar du drömmar, mål, motivation och självkänsla. Det är avgörande att dina tankar och känslor är med under hela processen och i arbetet med de övriga 4 poängen. Omvänt kommer dina hälsosamma val, oavsett om det är sömn, stresshantering, kost eller motion, att påverka dina tankar och känslor positivt.

2. Sömn

Det är under den djupa nattsömnen som din kropp återhämtar sig och din hjärna får en helt gratis återuppladdning. Om du inte mår bra och är utvilad när du vaknar på morgonen - eller strax efter - har du inte sovit tillräckligt bra. Det kommer med ganska stor säkerhet att påverka resten av din dag, de val och beslut du fattar. Låt oss säga säg att du sover 4-6 timmar per natt. Det är inte bara dåligt för din kropp och ditt psyke, det kommer också att göra det praktiskt taget omöjligt att genomföra nya kost- eller träningsvanor. I det här fallet måste du först arbeta med att förbättra din nattsömn.

3. Rörelse

Oavsett om det är lek, träning, vardagliga aktiviteter eller motion, har det betydelse. Vi är skapade med rörliga leder, senor, muskler, etc. Och om vi inte rör oss, går vi miste om många viktiga ämnen som produceras under träning och som gör oss glada i hågen och förhindrar en hel del sjukdomar. Vi är inte gjorda för att sitta tysta på en stol i många timmar i sträck, så eftersom många av oss fortfarande har behov av det, måste vi kompensera det på fritiden. Du kommer inte nödvändigtvis bli friskare genom att träna hårt i många timmar. Du måste hitta en nivå som passar dig och ditt liv.

4. Stress

Det är viktigt att träna varje dag och det är viktigt att äta hälsosamt. Men det är också viktigt att leva sunt inte blir ännu en stressfaktor i ditt liv. Det kommer dagar när det passar bättre att hoppa över träning eller den sunda kosten. Balans och anpassning är lösenorden, även när det gäller livsstilsförändringar. De flesta kan byta ut en timme vid datorn eller telefonen, med en timmes träning, utan att missa något. Tänk på hur du använder din vardag och prioritera de saker som fyller dig med energi och glädje.

Det perfekta livet eller den perfekta kroppen finns inte

Den tanken kan du släppa helt. Det är ett helt vansinnigt och demotiverande krav att ställa på sig själv.

När du kollar de fyra faktorerna i ditt liv, ska du bara justera en punkt i taget - och det ska vara den punkt där du har störst chans att lyckas. När du justerar en av punkterna kommer det ofta (och helt automatiskt) att påverka de andra områdena positivt. På så sätt behöver du inte anstränga dig så hårt.

Det finns ingen lösning för två personer. Vi är alla olika, med olika behov, liv, celler, matsmältning, förbränning, smak, önskan och möjligheter. Därför måste vi lära oss att se in i oss själva i stället för att tro att vi måste göra detsamma som kompisen, grannen eller det som står i tidningarna. Vi måste lära känna och respektera kroppens egna signaler.

Vi hamnar alla fel någon gång (yep, även den mest powerfulla, psykosunda, energiska, sellerijuicepimplande hälsoförespråkare). Allt du kan göra är att ta på dig”ja-hatten" igen, skratta högt (åt dig själv) och till sist sätta den ena foten framför den andra och ta små, realistiska steg mot det du drömmer om, vare sig det är är en snygg, stark och trimmad figur, mental energi eller mindre stress.

Med vänliga hälsningar

Pernille Steenberg, Coach & Personal Trainer

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.