Vad är glutenVad är gluten?

Gluten är ett protein som utgör ca 80% av proteinerna i till exempel vete. Gluten är det ämne som gör att degen blir elastisk när den bearbetas och det förekommer främst i spannmål som vete, korn och råg.

Vilka är symtomen på glutenintolerans?

Många har upplevt att de fått uppblåst mage och ont efter en måltid. Det är inte nödvändigtvis ett tecken på glutenallergi, det kan bero på en mängd andra faktorer som dessa:

  • Matsmältningsbesvär
  • Förstoppning
  • Uppblåsthet
  • Trötthet

Omvänt kan man vara glutenintolerant, utan att man upplever märkbara symptom. Därför är det förmodligen fler som är drabbade och har glutenallergi än antalet som är diagnostiserade.

Känner man igen ovanstående symtom, kanske man har glutenallergi eller är särskilt känslig för gluten. Därför kan ett alternativ vara att försöka undvika glutenprodukter under en tid och se huruvida det blir en förbättring.

Är du osäker är det bra att kontrollera hos läkare om du är glutenintolerant. 

Lider man av glutenallergi utan att få det diagnosticerat och behandlat, finns det en risk för att slemhinnan förstörs i tunntarmen.

Behandlingsformen för glutenallergi är en livslång diet med glutenfri kost, kolla med din läkare innan du säger adjö till öl, bröd och pasta.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.