Spiskummin - 7 skäl att äta denna krydda

Spiskummin - 7 skäl att äta denna krydda

De flesta av oss känner till spiskummin (Cuminum Cyminum) som en krydda med söt lukt och en bitter, jordaktig smak. Kryddan kommer från spiskumminplantans frö, vilken huvudsakligen odlas i Indien, Mellanöstern och Kina. I dessa länder samt Centralamerika används kryddan till det mesta i matlagningssammanhang. Här hemma använder vi den mest i rätter som hummus, couscous, till lamm och chili con carne. Dessutom är det en fast ingrediens i de flesta curryblandningar. Det är en krydda som passar bra med andra kryddor som chili eller kardemumma. Även om den nästan har samma namn som kummin har de inget med varandra att göra. Det är stor skillnad både i smak och vilka ämnen de innehåller.

Men förutom att vara en god krydda i matlagning, har spiskummin använts i många år t.ex. för matsmältningsbesvär, astma, bronkit, förkylning, blodbrist samt olika hudsjukdomar.

Spiskummin är ett mycket spännande kosttillskott, med många fördelaktiga effekter. En produkt som många fortfarande inte vet så mycket om, men som snabbt gör sig gällande som ett populärt tillskott till den dagliga kosten. När fler och fler människor blir medvetna om de många hälsofördelarna som ges, genom att äta spiskummin, har försäljningen av denna produkt ökat kraftigt och varje kosttillskottsproducent med lite självrespekt har sin egen version av spiskummnin. Som kosttillskott säljs spiskummin som pulver eller som helt frö. T.ex. spiskumminpulver från Natur-Drogeriet eller ekologisk, krossad spiskummin från Urtekram.

Kan hjälpa till vid viktminskning

Enligt vissa studier kan ett dagligt intag på bara 3 g spiskumminpulver hjälpa till att ge en större viktminskning i samband med en viktminskningskur. Att tillsätta spiskummin i kosten ökar din naturliga förbränning och du får en större viktminskning. I en klinisk studie med 78 överviktiga personer från 2015 var effekten av spiskummin lika effektiv som Xenical men utan samma biverkningar. Detta bekräftar bara den gamla studien från 2009 vid Ball State University, där det för första gången var möjligt att dokumentera en viktminskningseffekt genom att konsumera spiskummin dagligen.

Sänk din kolesterolnivå

En annan sak som också upptäcktes i ovanstående studie var att inte bara patienterna uppnådde en god viktminskning, utan att också mängden LDL-kolesterol (kolesterolkolesterolet) reducerades samtidigt. Om du har för högt kolesterol kan spiskummin bidra till att minska det.

Bra för matsmältningen

Frön från spiskummin innehåller tymol, som är ett ämne som stimulerar körtlarna som utsöndrar våra matsmältningsenzymer. Thymol är också avgörande för att döda några av de skadliga bakterier som finns i vissa livsmedel. Spiskummin har också en hög, naturlig, magnesiumhalt som också är bra för matsmältningen, eftersom det bidrar till att binda mer vätska i avföringen

Hjälper mot hemorrojder

Hemorrojder är utbuktningar i blodkärlen som finns i musklerna i anus och rektums väggar och kan för många vara mycket besvärande eller smärtsamma. Här kan spiskummins desinfektionseffekt vara till nytta för de sår som kan uppstå. Dessutom bidrar kryddan till bättre matsmältning och passage för avföringen, vilket minskar besvären.

Kan skydda mot diabetes

Just nu pågår försök, som syftar till att bevisa att spiskummin kan ha en preventiv effekt på diabetes. Experiment har visat att spiskummin kan sänka ditt blodsocker, precis som vi har sett med bockhornsfrö. Resultaten av försöken är ännu inte publicerade, men ser lovande ut.

Skyddar mot blodbrist (anemi)

Anemi är ett tillstånd med för lite hemoglobin i blodet. Hemoglobin är det ämne som ansvarar för syretransporten i blodet. Många fall av blodbrist beror på att det tillförs för lite järn genom kosten. Eftersom spiskummin har ett högt järninnehåll (ca 65 mg per 100 g) kan kummin bidra till att minska risken för anemi.

Få en friskare hud med spiskummin

Ett ämne som är viktigt för huden är E-vitamin. E vitamin hjälper till att hålla huden ung och frisk, samt skydda mot fria radikaler som åldrar vår hud. Spiskummin har ett högt naturligt innehåll av E-vitamin, bara 2 g är tillräckligt för att täcka våra dagsbehov. Så genom att äta ett dagligt tillskott av spiskumminfrö kan du täcka ditt behov av vitamin E.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.