Huvudlöss - Bekämpa löss hos barn

På Med24.se kan du köpa effektiva produkter för behandling och förebyggande av löss. Vi erbjuder produkter från exklusiva varumärken som Austrailian Bodycare, Linicin, Hedrin och SkinOcare till konkurrenskraftiga priser och med trygg leverans! Läs mer här:

Undvik löss | Behandling av löss | Så förebygger du att familjen får huvudlöss

34 Produkt(er)

Har ditt barn fått löss?

Bara tanken på löss kan få det att klia i hårbotten. Tyvärr är huvudlöss ett stort gissel i skolor och på förskolor. Barn i åldern 3-10 år löper särskilt stor risk att smittas, men lössen kan lätt överföras till resten av familjen.

Läs med här om hur du kan förhindra att både du och ditt barn smittas av löss. Vi har också beskrivit hur du kan bahndla dig mot lössen på bästa möjliga sätt om du ändå skulle drabbas.

Så förhindrar du att ditt barn smittas av löss

På förskolorna tillbringar barnen många timmar med att leka tillsammans - det blir ofta nära kontakt med knuffar, kramar och barn som rör sig runt, vilket gör det lätt för lössen att vandra från ett hårstrå till ett annat.

Flickor får oftare löss än pojkar - det beror oftast på att flickor har längre hår än pojkar, men många faktorer spelar in när det gäller risken att bli smittad av de små, fästingliknande insekterna.

Var uppmärksam på...
Det kan vara svårt att känna igen löss. Många upptäcker dem först när barnet börjar klia sig mycket i hårbotten. Lusägg är däremot ofta lätta att upptäcka. De ser ut som mjäll, men skiljer sig genom att de fastnar i håret. Mjäll är däremot lätt att få bort.

Hur du blir smittad
Huvudlöss överförs endast genom nära kontakt - de kan varken flyga eller hoppa, utan kryper från ett huvud till ett annat. Du bör därför vara uppmärksam på närkontakt mellan barn och försöka undvika att de byter till exempel mössor, kepsar och cykelhjälmar med varandra. Hårborstar, om de används av både vänner och olika familjemedlemmar, utgör också en hög risk för att de överförs.

Använd förebyggande lusprodukter
Ett av de bästa sätten att undvika lusangrepp är genom förebyggande åtgärder. I vårt sortiment hittar du därför flera produkter som förebygger lusangrepp. Linicin Prevent Spray och Alphanova Zeropou Shampoo skyddar alla effektivt mot lusangrepp, samtidigt som de är skonsamma och säkra för ditt barn att använda.

Du kan använda dessa produkter under perioder med hög risk för smitta i skolan, hemma eller på dagis.

Behandling av löss

Om ditt barn har smittats med löss och det kliar hysteriskt i hårbotten och ni vill bli av med de små rackarna på effektivast möjliga sätt, men samtidigt skydda ditt barn från skadliga produkter (lyckligtvis är vårt sortiment uteslutande fyllt med säkra och skonsamma produkter!)

Det kan vara olika hur man föredrar att hantera situationen. Du kan antingen:

  • Kamma håret
  • Använda lusmedel
  • Använda både lusmedel och kamning

Tänk på att du bara ska använda en lusbehandling eller luskur på barn som redan är smittade av löss. Om det inte finns några löss eller gnetter (lusägg) på ditt barn efter att du fått besked om löss i skolan, kan du istället använda en förebyggande spray eller kamma för att skydda ditt barn.

Kamma
En tät kam är ett bra alternativ till behandling. Om du vill ta bort lössen genom att kamma, bör detta göras varannan dag i 14 dagar. Om detta inte är tillräckligt för att ta bort lössen bör du istället använda ett lusmedel.

Populära medel mot löss
Austrailiska Bodycare Anti Lice är en effektiv lusbehandling som fungerar mot både nits och huvudlöss. Anti Lice är inte bara tuff mot lössen, utan också en bra och hälsosam hårbottenbehandling. Behandlingen innehåller bland annat tea tree-olja, som också är känd för att hålla lössen borta.

Hedrin ONCE flaska. Denna lusbehandling dödar både huvudlöss och ägg. Produkten är skonsam mot hud och hår och kan användas så ofta som behövs utan att lössen utvecklar resistens. Om du föredrar att använda ett schampo är Linicin Shampoo mycket effektivt för att avlägsna huvudlöss. Schampot hämmar också utvecklingen av lusägg utan risk för resistens.

Förbli lusfri

Det är viktigt att vara försiktig. Om ditt barn har smittats av löss, men både lusägg och huvudlöss nu är behandlade, är det fortfarande en bra idé att använda ett förebyggande medel eller kamma under en tid efteråt. Det kan fortfarande finnas en risk för att återigen smittas om det finns personer i din vänskapskrets som fortfarande har löss.

För att hålla ditt barn fritt från löss är det en bra idé att kamma ditt barn en gång i veckan och även använda förebyggande medel då och då (perioder med risk för smitta). Många tillsätter några droppar ren tea tree-olja i sitt schampo hemma - det sägs hålla de små rackarna borta.

Vi rekommenderar dig också att läsa:

- Förebyggande och behandling av löss och gnetter

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.