Raka, vaxa, epilera eller använda hårborttagningskräm

Guide till att ta bort oönskad hårväxt

Det finns många alternativ när du ska ta bort oönskad hårväxt, att raka, vaxa, epilera eller använda hårborttagningskräm. Idén är densamma, men resultat och varaktighet skiljer sig mycket.

Rakning 
Rakning är ofta det första och enklaste valet. Det är superenkelt och snabbt att använda en rakhyvel i duschen, tyvärr håller resultatet inte särskilt länge. Många får också irriterad hud som ger rodnad, kvisslor och liknande. När du rakar dig skärs håret av precis ovanför hudytan. När håret börjar växa igen, kan det verka mer kraftigt och styvt. Detta är inte på grund av att håret har blivit tjockare som många tror, det är snittytan som gör att det verkar så. En annan myt är att håret växer snabbare när man rakar sig men så är inte fallet.

Det är viktigt att vara noga med hygienen när du väljer rakhyvel. Som regel bör du aldrig ha rakhyveln liggande i duschen när den inte används. Den ska förvaras torrt, då kan inte bakterierna föröka sig så lätt, i jämförelse med en fuktig miljö. Dessutom är det bra att desinficera rakhyveln efter användning. Detta görs enkelt med till exempel väteperoxid.
Rakbladshuvudet bör bytas ut ofta, speciellt när det börjar bli slött. Om det inte är tillräckligt skarpt, slits håren av och det kan leda till inåtväxande hårstrån som kan vara både smärtsamt och irriterande.
Om oturen är framme och huden rodnar eller får kvisslor, är Propoliskrämen från Danasan ett måste. Krämen förbättrar hudens kondition snabbt. Den är också mycket bra om du lider av oönskade ansiktshår.

Köp Danasan propoliskräm billigt på Med24.se Köp Gillette Venus Divine på Med24.se Köp Veet hårborttagningskräm för känslig hud billigt på Med24.se Populära hårborttagningsprodukter

Vaxning

Vaxning ger ett mer långsiktigt resultat än rakaning.
Om du väljer vax, är det viktigt att håren är åtminstone 2-3 mm långa. Detta för att säkerställa att allt hår kommer med och inte går av. Vanligtvis varar resultatet i 5-6 veckor innan håret vuxit ut helt igen.

För varje gång du vaxar, blir behandlingen mindre smärtsam. Hårstråna blir finare och det känns mindre. När du drar upp håret ur hårsäcken, finns en chans att stråna på längre sikt inte växer ut igen. Hårsäcken blir defekt och producerar inte hår igen.

När man vaxbehandlar bör man skrubba huden, antingen samma dag eller dagen innan. Skrubbningen gör så att hårstråna lyfts och då bryts de inte och vaxet kommer åt ända ner
När du har vaxat blir huden ofta röd och irriterad, då är det bra att använda en bra lotion, kräm eller olja utan alltför mycket parfym.

Epilering

Epilering påminner på sätt och vis om vax. Här använder du en elektrisk apparat för att epilera. Epilering innebär att hårstråna dras ur hårsäcken, med hjälp av ett roterande huvud som består av en massa små ”pincetter”.
När du epilerar behöver inte hårstråna vara av en specifik längd. I själva verket, blir epileringen mindre smärtsam om hårstråna inte är alltför långa.
Bortsett från skillnaderna ovan, är resultatet av epilering och vaxning densamma.

Hårborttagningskräm

Hårborttagningscreme är ett effektivt och smärtfritt sätt att ta bort oönskad hårväxt.
Krämen appliceras på önskat område, vänta några minuter och ta sedan bort krämen. Håret avlägsnas strax under hudens yttre lager, därför blir resultatet också mera långvarigt än vid en vanlig rakning, men inte lika långvarigt som med vaxbehandling.

Hårborttagningskräm ska helst bara användas på ben, under armar eller andra ställen på kroppen, och helst inte användas som intim-hårborttagning. Krämen kan vara tuff för huden, så du bör alltid testa på ett litet område innan du använder hårborttagningskräm.

Tips för hårborttagning!

Du bör alltid undvika småskavanker och sår. Du ska inte vara solbränd eller på annat sätt ha skador på huden oavsett vilken metod du använder. Sola omedelbart efter hårborttagning är inte heller att rekommendera, eftersom huden är extra känslig och det är lättare att bränna sig.

För bästa resultat, ska du skrubba huden innan hårborttagning och efterbehandla med en bra mjukgörande kräm, lotion eller olja.
Var noga med att inte raka benen för ofta. Huden är mycket tunn och rakhyveln kan åstadkomma skador på huden och bör därför hanteras försiktigt.

Hårborttagningsprodukter - superpriser på Med24.se

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.