Handledsstöd

Lider du av smärta i handleden, tendinit eller en stukad handled? Då kan ett handledsstöd hjälpa dig. Se det stora urvalet här!

Vad är ett handledsstöd? | Handledsskador | Förebyggande och rehabilitering

13 Produkt(er)

Stöd för handleden

Det går under många namn, och därför kommer du att stöta på namn som handledsskydd, handledsbandage eller handledsskena. Det här är olika typer av handledsstöd som ger mer eller mindre stöd beroende på material och utformning.

Det finns handledsbandage i elastiskt material, neopren och i ett mer bandageliknande material. Skillnaden ligger oftast i graden av kompression, hur mycket stödbandaget påverkar blodcirkulationen och hur väl det håller leden på plats.

Om du till exempel använder en handledsskena minskas rörligheten i handleden för att skydda handleden och underlätta läkningsprocessen. Ett handledsstöd i neopren ger å andra sidan utmärkt rörlighet samtidigt som det fungerar som en handledsvärmare som ger optimal reflekterande värme.

Därför finns det många olika handledsstöd som passar olika ändamål. Det bästa handledsstödet är det som passar din kropp och dina behov. Fråga alltid din läkare eller terapeut om du är osäker på hur du ska välja stöd. De känner till dina problem och kan vägleda dig till rätt produkt.


Skador på handleden

Smärta i handleden

Smärta i handleden är vanligt inom både idrott och kontorsarbete, där handleden belastas i antingen statiska och repetitiva rörelser eller i plötsliga och dynamiska rörelser som kan orsaka vridningar och stukningar. Smärta i handleden kan leda till försämrad livskvalitet och upplevas som ett hinder för att delta i fysiska aktiviteter.

Tendinit i handleden

En av de vanligaste skadorna är tendinit. Tendonit orsakas ofta av tung belastning - ofta med flera repetitioner.

Symtomen på tendinit är en öm handled med eventuell svullnad. Du kan också uppleva nedsatt funktion i handen eller en känsla av att senorna knakar. Om smärtan inte försvinner efter vila bör du kontakta din läkare.

Ett stödbandage kan hjälpa till att avlasta handleden och hålla svullnaden nere. Ett handledsstöd för styrketräning är också en bra idé, och i synnerhet ett elastiskt stödbandage hjälper dig. Var försiktig så att du inte överbelastar din handled ytterligare, utan håll dig inom smärtgränsen.

Bruten eller stukad handled

En bruten eller stukad handled kan orsaka smärta och nedsatt rörlighet under en tid. Lyckligtvis kan din handled läka fint med hjälp av ett handledsstöd. Om du har en bruten handled kommer din läkare att sätta på ett gips för att hjälpa skelettet att växa ihop igen. Om du har stukat handleden kan ett handledsstöd hjälpa dig att avlasta leden. Om du har en svår stukning kan du behöva bära en handledsskena för att förhindra ytterligare vridning av leden.

Karpaltunnelsyndrom

Den breda senan på handflatans sida av armen bildar tillsammans med böjsenorna och karpalbenen en tunnel som kallas karpaltunneln. I karpaltunneln finns också den stora medianusnerven, som ger känsel till flera fingrar. När denna nerv kommer i kläm kallas det för karpaltunnelsyndrom.

Mellan 3-4% av den vuxna befolkningen har karpaltunnelsyndrom. Det är vanligare hos kvinnor än hos män, och vissa arbetsgrupper löper större risk att drabbas. Det gäller bland annat frisörer och personer med bildskärmsarbete, där man arbetar vid ett tangentbord många timmar om dagen.

Syndromet kännetecknas av smärta och en stickande känsla i flera fingrar. Du upplever också nedsatt styrka och känsel i flera av fingrarna, vilket kan göra det svårt att plocka upp små föremål. Vissa personer med karpaltunnelsyndrom kan bli bättre med en handledsskena, medan andra behöver opereras.

Skador på fingrar

Det är inte bara handleden som kan vara öm eller skadad. Många människor upplever också smärta i fingrarna. Det kan vara smärta i tumleden som verkar sprida sig så att man får ont i handen. Denna smärta kan orsakas av många olika saker, men ofta finns det ett samband mellan handledssmärta och fingersmärta.

Smärtan kan orsakas av överanvändning av tummen, vilket kan ha lett till tendinit i fingret. Precis som vid tendinit i handleden kommer vila och avlastning att minska smärtan.

Om du har problem med artros kan det också vara artros i tummen som orsakar smärtan. Faktum är att artros i tummen är ett vanligt tillstånd och området påverkas också lätt av inflammation. Ett tumstöd kan stödja och avlasta lederna så att du kan fortsätta med dina dagliga aktiviteter. Prova den anatomiskt utformade artrithandsken som ger kompression och värme till handleden och fingrarna.


Skadeförebyggande åtgärder och rehabilitering

Oavsett om du har problem med seninflammation, överansträngning i handleden eller artrit i handleden är det viktigt att både förebygga framtida skador och rehabilitera efter en tidigare skada. Det finns många olika övningar med och utan motstånd, så det är lätt att hitta en som passar din nivå.

I vissa fall kan du fortsätta styrketräna och kanske till och med ha nytta av att använda ett handledsstöd för styrketräning. Ett handledsstöd som träningshandske kan hjälpa dig att ta hand om din handled så att du inte överbelastar den igen. Kom ihåg att lyssna på din kropp när du tränar så att du inte överbelastar andra leder för att skydda handleden. Generellt är det viktigt att du inte kompenserar för din bristande styrka och rörlighet i handleden med andra senor och muskler som du också överbelastar.

Artrit i handleden

Om du har artros i handleden, även kallad handartros, är det extra viktigt att hålla händerna aktiva. Med rätt träning kan du faktiskt öka din handstyrka med i genomsnitt 25%. Här är 5 bra träningstips för dig med handartros:

  • Använd dina händer för vardagliga sysslor
  • Använd ett träningsprogram som är skräddarsytt för dig
  • Utför övningarna korrekt och noggrant snarare än ytligt
  • Eventuell ömhet försvinner när du har tränat ett tag
  • Värm upp händerna före träningen

Sporttejp och kinesiologisk tejp

Om du inte vill använda ett handledsstöd kan du prova sporttejp eller kinesiologitejp. Sporttejp används ofta vid skador, fibersprängningar, sträckningar och stukningar och är oelastisk. Du kan också använda kinesiologisk tejp, som används för att förebygga nya idrottsskador som sträckningar och stukningar. Kinesiologisk tejp är elastisk så att du inte förlorar din rörlighet.

Se alla stödbandage här!

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.