Mariatistel - för avgiftning av levern

Mariatistel - för avgiftning av levern

Mariatistel (Silybum marianum) är en växt som växer vilt och har använts i många år som naturmedicin. Här är det speciellt fröna från växten som används för naturläkemedel. Tisteln har fått sitt namn efter Jungfru Maria, som enligt myten blev skrämd av ett lejon när hon ammade Jesusbarnet och spillde mjölk på en tistel. På det sättet fick tisteln sina vitpläterade blad, sitt namn och sina medicinska egenskaper.

Verkan

Växten har särskilt goda egenskaper och verkan för levern och det är dessa egenskaper som har gjort den till ett naturläkemedel under flera århundraden. Mariatistel har till exempel använts för att avgifta levern, som t.ex. vid alkohol- och svampförgiftning. Förutom att hjälpa levern att avlägsna toxiner från kroppen används mariatistel också för andra leverrelaterade problem som:

  • Sänka kolesterolet
  • Minska insulinresistensen hos diabetespatienter med skrumplever
  • Minimera leverskador efter användning av steroider
  • Minska ”dagen efter”-obehag
  • Minska abstinens vid avgiftning från opiater

Det har ännu inte dokumenterats att mariatistel har egentliga, positiva effekter på kroppen. Därför är ovanstående, potentiella effekter inte heller dokumenterade, utan har observeras endast som möjliga, fördelaktiga effekter. Tyska forskare på 1970-talet har dock påvisat att silymarinsubstan - som mariatisteln innehåller - kan ha positiva effekter på levern genom att upprätthålla en normal funktion i den och skydda den mot skadliga ämnen.

Biverkningar

Mariatistel ger sällan - om någonsin - biverkningar. Studier har visat att det är säkert att använda preparatet i upp till 41 månader. Om du ändå upplever obehag är diarré en möjlig bieffekt. Också illamående, uppblåsthet och rastlös mage kan indikera att du har konsumerat för mycket mariatistel. Om du upplever något av detta, sluta att ta preparatet tills symtomen är borta. Då kan du börja igen, men i mindre dos.

Kontakta läkare om du är osäker på om du ska ta mariatistel eller om du upplever obehag vid användning.

Mariatistel som kosttillskott

Som med flera andra örter och växter är mariatistel också tillgängligt som kosttillskott. Till exempel hittar du i vår webbshop krossad mariatistel från Natur Drogeriet eller Mariatistel-kapslar från Solaray.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.