Modersmjölksersättning

På Med24.se hittar du ett brett sortiment av modersmjölksersättning och tillskottsnäring för barn till kvinnor som inte kan eller vill amma. Modersmjölksersättning finns för nyfödda från 0 månader och spädbarn från 6 månader. Läs mer om modersmjölksersättning här.

Varför använda modersmjölksersättning? | Mjölkallergier | Biverkningar | Tillredning

25 Produkt(er)

Varför använda modersmjölksersättning?

Om ett barn inte får bröstmjölk behöver det modersmjölksersättning - även kallat MME. Det kan finnas många olika anledningar till att en mamma inte kan amma sitt barn.

Vissa mammor vill inte amma, medan det i andra fall inte går att etablera en amning där mjölkproduktionen matchar barnets behov. I dessa fall kan det vara nödvändigt med modersmjölksersättning för att säkerställa att barnet får i sig tillräckligt.

WHO och den svenska hälsovårdsmyndigheten rekommenderar alltid bröstmjölk framför modersmjölksersättning. Ett av skälen till denna rekommendation är att barn som får bröstmjölk i minst 6 månader är mindre benägna att drabbas av infektioner. Kom alltid ihåg att tala med din barnmorska, sjuksköterska eller läkare om du behöver hjälp och råd om amning eller om du funderar på modersmjölksersättning.


Skillnad mellan bröstmjölk och modersmjölksersättning

Bröstmjölk innehåller alla näringsämnen och energi ett barn behöver och i rätt mängder. Modersmjölksersättning som säljs i EU är av hög kvalitet, men innehåller t.ex. inte de antikroppar som finns i bröstmjölk och som skyddar ditt barn mot sjukdomar. Modersmjölksersättning innehåller inte heller matsmältningsenzymer som barnet får gratis via bröstmjölken. Därför kan man inte riktigt jämföra modersmjölksersättning med riktig bröstmjölk.

Dessutom finns det andra skillnader mellan bröstmjölk och modersmjölksersättning:

 • Modersmjölksersättning innehåller inte vissa proteiner som är nyttiga för barnet och som finns i bröstmjölk.
 • Kolesterolhalten är högre i bröstmjölk än i modersmjölksersättning. Detta är positivt för barnet eftersom kolesterol är involverat i hjärnans utveckling och produktionen av ett antal hormoner
 • Vitaminer och mineraler är svårare för kroppen att absorbera från modersmjölksersättning än från bröstmjölk.
 • Bröstmjölkens sammansättning gör att barnet kan tillgodogöra sig den bättre, vilket ofta innebär mindre tarmtömning
 • Bröstmjölk är gratis

Modersmjölksersättning för barn med komjölksallergi

Vanlig modersmjölksersättning innehåller komjölksprotein och kan därför inte användas av barn som är allergiska mot komjölk. Barn med komjölksallergi som får modersmjölksersättning bör därför få modersmjölksersättning där proteinerna från komjölk har brutits ned (hydrolyserats) eller tagits bort helt.

I sortimentet hittar du flera olika typer av hydrolyserad modersmjölksersättning för barn över 6 månader med komjölksallergi.


Biverkningar av modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning kan orsaka ett antal biverkningar. En av dessa är att barnet ofta får hård mage när bröstmjölk ersätts med modersmjölksersättning. I vissa fall kan detta kompletteras med syrad modersmjölksersättning.

Barn som får modersmjölksersättning kan också få biverkningar som t.ex:

 • Ökad risk för reflux
 • Förstoppning
 • Kräkningar mer än tidigare
 • Ont i magen

Rådfråga alltid din läkare om du märker att ditt barn har biverkningar eller symtom från modersmjölksersättning som oroar dig. Vissa spädbarn är allergiska mot en viss modersmjölksersättning, vilket kan orsaka allergiska reaktioner. Som tur är finns det andra modersmjölksersättningar som du kan byta till.


Dosering och beredning av modersmjölksersättning

Fram till dess att ditt barn är 6 månader gammalt får det uteslutande bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Det är därför viktigt att du tillreder modersmjölksersättning på rätt sätt för att förhindra kontaminering med bakterier som salmonella.

Under de första 2 månaderna av ditt barns liv bör du förbereda flaskorna dirket vid användning. Efter 2 månader kan flaskor förberedas för 24 timmar åt gången om barnet är friskt. Under de första 4 månaderna ska vattnet till modersmjölksersättningen kokas före användning.

Tips för beredning av modersmjölksersättning

 • Köp ca 8 flaskor om ditt barn enbart ska äta modersmjölksersättning. Välj flaskor som är lätta att rengöra och har en bred öppning upptill
 • Kom alltid ihåg att tvätta händerna med tvål innan du tillagar en måltid med modersmjölksersättning
 • Torka de urtvättade flaskorna med en ren kökshandduk
 • Följ alltid blandningsförhållandet mellan pulver och vatten. Följ doseringen noggrant för att passa barnets ålder. Om barnet är för tidigt fött eller om det finns andra särskilda omständigheter, följ sjuksköterskans eller sjukhusets råd.
 • Om du är bortrest kan det vara ett alternativ att använda färdig modersmjölksersättning
 • Använd endast rena behållare och flaskor
 • Använd rent, kallt vatten som du kokar - använd inte hett kranvatten
 • Följ proceduren som beskrivs på förpackningen
 • Kasta alltid rester efter en måltid
 • Gör en ny portion för varje måltid och servera omedelbart efter att den har svalnat till ättemperatur
pil till toppen med24

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.