Magnesium - nyckeln till god hälsa

Magnesium

Magnesium är nödvändigt för t.ex. skelett, tänder, muskler, nervsystem och psykiskt välbefinnande

Magnesium spelar en viktig roll för att upprätthålla god hälsa, men även om du äter förnuftigt och varierat, får du kanske inte den dagliga, rekommenderade dosen av denan viktiga mineral. Vår moderna livsstil där vi ofta är upptagna och släcker törsten med en kopp kaffe, innebär att magnesium utsöndras ur kroppen och vi får ett underskott. För att tillgodose kroppens dagliga behov, bör vi därför komplettera vår vanliga kost med kosttillskott.

I artikeln kommer vi gå på djupet med denna viktiga mineral och svara på de vanligaste frågorna.

Du kan läsa om följande:

 • Vad är magnesium?
 • Vad är magnesium bra för?
 • Vem behöver magnesiumtillskott?
 • Kontrollera om du saknar magnesium i vardagen?
 • Gravida och magnesiumtillskott
 • 10 bra magnesiumrika livsmedel
 • Kan man få för mycket magnesium?
 • Biverkningar
 • Med24.se's populäraste magnisumkosttillskott
 • Kundkommentarer

Vad är magnesium?

Magnesium är det fjärde, vanligaste ämnet i kroppen och är känt som en av de viktigaste mineralerna som vi människor behöver för att upprätthålla god hälsa. Mineralen spelar stor roll i vår allmänna hälsa och spelar en viktig roll för att reglera mer än 300 kemiska processer i kroppen. Även kallad hjälpmineral, eftersom dess egenskaper hjälper våra kroppar att förbli i balans, förebygga sjukdomar, prestera under press och allmänt upprätthålla god hälsa. Dessutom ansvarar magnesium också för två viktiga cellfunktioner: energiproduktion och bildandet av nya celler.


Vad är magnesium bra för?

Magnesium reglerar och främjar allt från nervceller till muskler. Det är därför stora fördelar med att säkerställa att kroppen får rätt mängd.

Hjälper till att öka vår energi
Blir du lätt trött, utmattad eller andfådd? Magnesium är viktigt för produktion av ny energi genom att aktivera substansen adenosintrifosfat, vilket är den huvudsakliga källan till energi i våra celler. 

Lugnar nerver och oro
Magnesium bidrar till produktion av "lyckohormonet" serotonin och är även nödvändigt för de hormoner som hjälper till att lugna hjärnan och skapa en känsla av lugn. 

Hjälper dig att somna
Har du försökt att somna och så börjar tankarna flyga? Rätt magnesiumbalans kan bidra till att lugna sinnet och gör det lättare att få en god nattsömn. 

Hjälper mot förstoppning
Magnesium hjälper musklerna i matsmältningssystemet - bland annat tarmväggen som kontrollerar din förmåga att gå på toaletten. Samtidigt bidrar det också till att neutralisera magsyra och flytta avföring genom tarmen. Tänk på om du får diarré när du tar kosttillskott att det kan bero på att du tar för hög daglig dos. Du kan motverka detta genom att minska mängden. 

Lindrar muskelvärk
Magnesium hjälper musklerna slappna av och mjukas upp efter ansträngning. Det gäller också vår mest aktiva muskel - nämligen hjärtat. 

Viktigt för hjärtats hälsa
Den största mängden magnesium finns i hjärtat där det hjälper till att reglera blodtrycket. 

Skelett och tänder
Tillsammans med kalcium är magnesium involverat i utveckling och underhåll av skelett och tänder. Samtidigt bidrar det också till att bekämpa benskörhet.

Vem har särskilt stor nytta av magnesiumtillskott?

Kvinnor i alla åldrar har stor nytta av magnesiumtillskott. Fördelar för kvinnor är att minska klimakteriesymtom och premenstruella syndrom (PMS).

Magnesiumbrist (och brist på andra mineraler som kalcium och kalium) kan uppträda i samband med sjukdom. Andra orsaker kan vara kronisk diarré, viktminskning där man minskar mängden mat, alkoholism och om du använder vattendrivande medicin (särskilt av typen loop-diuretika).


Kontrollera om du saknar magnesium i vardagen

Känner du dig trött och slut, eller har du sämre aptit än vanligt? Då kan du behöva magnesiumtillskott tillsammans med din vanliga kost. Stress, dålig kost och många koppar kaffe gör att de goda mineralerna utsöndras och gör att vår magnesiumbalans i allmänhet blir för låg. Därför har de flesta människor nytta av ett tillskott för att komplettera sin dagliga kost.

Den rekommenderade dagliga dosen av magnesium (vuxna) är 350 mg för män och för kvinnor 280 mg. Magnesiumbrist blir oftast tydligt i form av trötthet och att du helt enkelt känner dig slut - både fysiskt och mentalt. Dessutom kan sömnsvårigheter, magproblem, aptitlöshet och rastlöshet vara tecken på att du behöver ett extra magnesiumtillskott.

Viktigt! Rådgör alltid med läkare om du är osäker på om du ska börja med kosttillskott.

Är du gravid?

Som gravid, har du ett litet, ökat behov av magnesium. Om du har diabetes, är det särskilt viktigt att fostret får tillräckligt med magnesium. Gravida kvinnors behov av magnesium tillgodoses i vitamintabletter för gravida kvinnor.

Magnesium har inga kända, skadliga effekter på fostret.

10 magnesiumrika livsmedel

Magnesium finns redan i flera av våra vanligaste livsmedel och du kan äta mycket väl äta dig till den rekommenderade, dagliga dosen. Magnesiumhalten i de flesta av dagens livsmedel är tyvärr låg, jämfört med förr och du bör därför tänka på att välja livsmedel med ett högt magnesiuminnehåll för att täcka dagsbehovet.

10 exempel på nyttiga, magnesiumrika livsmedel:

 • Ekologiska, gröna grönsaker
 • Fullkornsprodukter
 • Paranötter
 • Grovt knäckebröd
 • Kikärter
 • Mandlar
 • Mörk choklad
 • Linfrö
 • Russin
 • Havregrynsgröt
Magnesium livsmedel

Kan man få för mycket magnesium?

Om du får för mycket magnesium och har normal njurfunktion, utsöndras överskottet med urin, avföring och svett.

Biverkningar
Magnesium har få biverkningar och anses allmänt vara ett säkert kosttillskott för de flesta, men intag kan orsaka följande:

 • Diarré (detta kan motverkas genom att minska den dagliga dosen)
 • Illamående och magsmärtor
 • Trötthet (konsultera läkare om du upplevt trötthet under längre tid)

Viktigt! Var medveten om att magnesium kan påverka mediciner för hjärta, antibiotika och muskelavslappnande. Tar du andra läkemedel ska du alltid rådgöra med läkare innan du börjar med magnesiumtillskott.


Med24.se populäraste magnesium tillskott

Kundkommentarer

"Jag rekommenderades att ta magnesium mot nattlig oro i benen. Jag känner oro i benen på kvällen, men inte under natten - fantastisk befrielse att få sova hela natten "

- Anita Schalck

"Min läkare rekommenderade det när jag har svårt att somna p.g.a. smärtor. Och det fungerar!”

- Henriette Thiele

"Ingen oro i kroppen, inga stickningar i benen - och koll på hård avföring. Tack "

- Lis Dahlström

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.