Tygbindor

Tygbindor hjälper till att göra din mens mer miljövänlig, eftersom du minskar din avfallsförbrukning avsevärt och ändå kan känna dig väl skyddad. Läs mer om tygbindor här

18 Produkt(er)

Vad är tygbindor?

Om du vill minska ditt avfall i samband med mens kan du använda tygbindor och tygtamponger.

Tygbindor används på samma sätt som vanliga engångsbindor, men eftersom de är gjorda av tyg, till skillnad från engångsbindor, kan de tvättas och användas om och om igen.

Du kan få tygbindor både med och utan vingar. Tygbindor med vingar har en tryckknapp, så att de enkelt kan fästas runt dina trosor. 


Fördelar med återanvändbara tygbindor

Det finns många fördelar med att använda tygbindor, till exempel:

  • Tygbindor är återanvändbara och kan användas om och om igen
  • Du kommer att spara pengar eftersom du inte behöver gå ut och köpa nya bindor och tamponger varje månad
  • Du minskar mängden avfall
  • Det finns inga tillsatta kemikalier eller andra ingredienser som du kanske inte tål
  • Tygbindor är mjuka och sköna mot huden

Hur ofta ska jag byta tygbinda?

Tygbindor, precis som alla andra typer av bindor, måste bytas flera gånger under dagen. Men hur ofta du måste byta tygbinda beror på hur mycket du blöder, och vilken uppsugningsförmåga på binda du har valt.

Tygbindor bör bytas innan de är helt mättade med blod, så slipper du blöda igenom. När du har vant dig vid att använda tygbindor kommer du att lära känna ditt flow, och kommer därför att veta när det är dags att byta tygbinda, men som utgångspunkt ca var 4-6 timme brukar vara lämpligt. Du bör dock max ha samma tygbinda på i 8 timmar.


Hur använder jag tygbindor?

När du köper tygbindor, precis som med kläder, bör du alltid tvätta dem innan du använder dem. Om din tygbinda har vingar med tryckknappar ska tygbindan vändas så att vingarna viks ner runt trosorna och tryckknapparna knäpps ihop. Tygbindor har ofta ett något strävt tyg på baksidan bindan, vilket tillsammans med knapparna hjälper till att hålla bindan på plats. Du kan dock alltid flytta bindan lite fram och tillbaka om den sitter fel.

När du vill byta din tygbinda öppnar du helt enkelt tryckknapparna, tar bort den från trosan och viker den med den våta sidan inåt. Om du inte ska tvätta direkt kan du förvara tygbindan i en wetbag. Vid tvätt, följ tvättråden på tygbindan.


Hur många tygbindor ska jag ha?

Hur många tygbindor du ska ha beror på om du har anpassat dina tygbindor efter ditt flow. För om du blöder mycket men bara har tygbindor med låg uppsugningsförmåga är det klart att du kommer att behöva byta dem oftare.

Detta kan vara individuellt, men som regel behövs det ca 2-4 tygbindor per dag och 1 om natten. I början och slutet av din mens, när blödningen inte är så kraftig, kan det vara en bra idé att ha ett par trosskydd i tyg. Du ska så multiplicera detta med antalet dagar du har mens, och det kan vara väldigt individuellt hur många dagar man blöder.


Återanvändbara tygtamponger

Funktionellt är det inte så stor skillnad mellan tygtamponger och vanliga tamponger. Den största skillnaden är att tygtamponger är mycket mer miljövänliga än engångstamponger, eftersom de är tvättbara och därför kan användas om och om igen. Tygtamponger är skonsamma mot hud och slemhinnor, då de är gjorda av 100% ekologisk bomull, förutom snöret.

Precis som vanliga tamponger eller menskoppar är det inte alla som kan använda tygtamponger, utan det handlar om att pröva sig fram och ta reda på vad som passar dig bäst och vad du känner dig mest bekväm med.

Pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.