Jod

OBS! Kosttillskott med jod skyddar INTE mot radioaktiv strålning. 
Läs mer om jod - det viktiga spårämne som sköldkörteln behöver för att kunna producera de livsviktiga hormonerna T4 och T3. Läs mer här!

7 Produkt(er)

Vad är jod?

Jod är ett essentiellt spårämne med den kemiska formeln Na3(OH)2IO4. Detta viktiga ämne hjälper sköldkörteln att producera s.k. metaboliska hormoner, av vilka fritt T4 (FT4) och trijodtyronin (T3) är de viktigaste. Även om det kan låta mycket tekniskt är betydelsen av jod mycket enkel. Långvarig jodbrist kan leda till struma samt låg eller hög ämnesomsättning.

Källor till jod - jod i livsmedel och livsmedelsprodukter

På 90-talet var förekomsten av struma hög. Struma är benämningen på en förstorad sköldkörtel och kan förekomma vid låg eller hög ämnesomsättning.

Sedan jod tillsattes i salt har antalet personer med jodbrist minskat dramatiskt. Idag har jodbrist blivit en sällsynthet. Om du använder medelhavssalt eller vissa flingor är det oftast salt utan jod. Lyckligtvis finns det många andra källor till mineralet än berikat salt. Detta gäller livsmedel med jod, t.ex. mejeriprodukter, bröd, fisk och kranvatten.

Vad gör jod i kroppen?

Jod bidrar till:

  • Upprätthållande av normal hud
  • Normal kognitiv funktion
  • En normal energiomsättning
  • Normal produktion av sköldkörtelhormoner
  • Normal sköldkörtelfunktion
  • Normal funktion av nervsystemet

Jodtabletter som kosttillskott

Du kan få jodtabletter i flera former av olika kosttillskott, ofta baserade på naturliga jodkällor. Detta gäller till exempel Natur-Drogeriets kapslar med blåstång. Blåstång är naturligt rik på mineralet jod och tillskottet är veganskt. Kosttillskott med jod behöver oftast tas som piller, kapslar eller tabletter.

Jod och kalcium

Det finns också flera jodtillskott baserade på kelp, som också är en typ av havstång. Kelp har ett naturligt högt kalciuminnehåll, vilket bidrar till nervsystemets normala funktion, upprätthållande av ett naturligt blodtryck och normal muskelfunktion.

Pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.