Järn

Järn är en viktig mineral för kroppen. Järn binder syre till de röda blodkropparna och är därför nödvändigt för syretransporten i kroppen. Järn finns naturligt i fullkornsprodukter, torkad frukt, nötter, matvaror etc. Läs mer om järn här.


31 Produkt(er)

Mer om järnmineraler

Järn är ett mikronäringsämne som spelar en viktig roll i många processer i kroppen, t.ex. bildandet av röda blodkroppar, transporten av syre, omvandlingen av blodsocker och produktionen av enzymer. För de två första funktionerna är det tydligt att järn är livsviktigt. Det är därför viktigt att få i sig tillräckligt med järn.

Järn i livsmedel

Om du äter en järnrik kost kan du få ditt järnbehov täckt. Järnrika livsmedel är t.ex. bladgrönsaker som vattenkrasse och grönkål, ägg, fisk, vitt och rött kött, torkad frukt, nötter och frön, baljväxter och bönor. För vuxna är det rekommenderade dagliga intaget av järn ca 15 mg.

Järnbrist

Tyvärr är järnbrist ett av de vanligaste bristtillstånden idag, särskilt hos kvinnor, som ofta har kronisk järnbrist som leder till järnbristanemi. Det finns ett antal symptom på järnbrist, t.ex. blek hud och sköra naglar, trötthet, svaghet, yrsel och andnöd, huvudvärk, snabb eller onormal hjärtrytm, kalla händer och fötter, stickningar i benen, svullen eller öm tunga.

Överdosering

Om man tar för mycket järn (över 20 mg) kan det leda till magproblem som buksmärtor, förstoppning och svartfärgad avföring. Överdosering av järn kan också orsaka illamående och kräkningar.

Tillskott av järn

Vi erbjuder ett brett sortiment av järntillskott i flera orala doseringsformer, såsom kapslar, tabletter, flytande, droppar, brustabletter och sprayer.

Du kan läsa mer om de olika mineralerna i vår mineralguide.

Pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.