Fästingar

Fästingbett kan orsaka klåda och hudirritation, men fästingar kan också överföra farliga sjukdomar som borrelia och TBE.
Vad är en fästing? | Hur undviker du fästingar på ditt husdjur? | Vilka är symptomen på fästingar?

26 Produkt(er)

Lär dig mer om fästingar!

Det finns många små djur som vill delas om ditt husdjur. Vad de alla har gemensamt är att de i allmänhet är ganska irriterande. Våra husdjur kan utsättas för angrepp nästan oavsett var de befinner sig. Hundar kan till exempel angripas av fästingar när ni promenerar i en skog eller nära högt gräs. På samma sätt kan katter komma hem med fästingar efter att de har varit ute och promenerat på egen hand. Men det är inte bara fästingar du behöver vara uppmärksam på. Det är också viktigt att vara medveten om loppor, vars blotta närvaro kan minska ditt husdjurs livskvalitet om du inte är försiktig.

Fästingbett orsakar ofta klåda och hudirritation, men fästingar kan också överföra farliga sjukdomar som borrelia och TBE. Vad är en fästing, hur får ditt husdjur fästingar, vilka är symptomen på fästingar och hur undviker du dem? Ta reda på det här.

Vad är en fästing?

Fästingar är blodsugande kvalster som lever av att suga blod från både djur och människor. De lever i gräs och i andra låga växter i skogen där de väntar på att ett offer ska passera förbi. Fästingen genomgår fyra stadier under sitt liv: ägg, larv, nymf och vuxen. Längden på fästingens livscykel beror på faktorer som temperatur och luftfuktighet. Vanligtvis tar utvecklingen från ägg till vuxen fästing cirka 3 år.

De kan orsaka större problem än den klåda och det obehag som loppor orsakar. Fästingar kan bära på bakterien Borrelia. Denna bakterie kan orsaka stora problem för såväl husdjur som människor. Det uppskattas att upp till 55 procent av fästingarna bär på bakterien. Detta är mycket allvarligt eftersom de överför infektionen via sitt bett till husdjuret eller oss människor. Infektionen kan orsaka allt från feber, trötthet etc. till mer allvarliga tillstånd som hjärt-, lever- och njurproblem. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på dina husdjur och kontrollera dem regelbundet. Om du mot förmodan skulle hitta en infektion har Med24 precis vad du behöver för att ta hand om problemet.

När på året är fästingar ett problem?
Våra husdjur tenderar att tillbringa mer tid utomhus under våren, sommaren och hösten när vädret är varmt och milt. Eftersom fästingar är aktiva så snart temperaturen överstiger 5 °C är fästingar ett stort problem för oss, särskilt under de varmare månaderna. Fästingar kan dock vara ett problem för både dig och ditt husdjur året runt.

Hur får mitt husdjur fästingar?
Djur som tillbringar tid i naturen löper stor risk att få fästingar. Om ditt husdjur vistas utomhus i närheten av grönområden med gräs, buskar och andra växter i skogsbotten finns det därför alltid en risk för fästingar.

Hur undviker jag fästingar på mitt husdjur?

Du kan förhindra att fästingar blir ett problem för ditt husdjur genom att behandla ditt husdjur mot fästingar. Det finns flera olika produkter på marknaden som fungerar mot fästingar. Vissa av dessa fungerar först när fästingen har bitit. Det är viktigt att notera att fästingbett kan överföra bakterier och infektioner. Men det finns också förebyggande produkter på marknaden, som Bayvantic, med en repellerande effekt som dödar fästingarna innan de biter. Detta säkerställer att fästingar inte har möjlighet att överföra farliga sjukdomar och bakterier. Se alla Bayvantic-produkter här.

Vad ska jag göra om mitt husdjur får en fästing?
Om ditt husdjur blir fästingbitet är det viktigt att ta bort fästingen så snart den upptäcks. Detta minskar risken för infektion. Det enklaste sättet att ta bort fästingen är att använda en "fästingborttagare" eller "fästingtång" för att säkerställa att hela fästingen tas bort.

Vilka är symptomen på fästingar?

Ditt husdjur kan uppvisa få eller inga symtom på fästingbett. Själva bettet kan dock orsaka rodnad och irritation i huden.

Fästingen kan dock överföra farliga sjukdomar till ditt husdjur, t.ex. borrelia, anaplasma och TBE. Borrelia och anaplasmos är mest sannolika att överföras om fästingen får suga blod i 24 timmar eller mer. TBE, å andra sidan, överförs omedelbart genom ett bett. Symtom på dessa sjukdomar kan vara slöhet, aptitlöshet, feber, smärta, stelhet, nedsatt allmäntillstånd, kramper, förlamning och beteendeförändringar. TBE hos hundar är också mycket allvarligt och potentiellt dödligt.

Fästingar kan också vandra från ditt husdjur till dig och bita dig istället. Om du smittas av en fästingburen sjukdom kan det leda till skador på nervsystemet och encefalit, vilket i slutändan kan vara dödligt. Det är därför viktigt att skydda ditt husdjur från fästingar.

Läs vår artikel om borrelia här och få mer information om sjukdomen och tips om hur du kan förebygga den.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.