Blodtypstest

Med ett Eldon-kort kan du enkelt och lätt testa din blodgrupp hemma. Blodgruppstestet testar för antigener så att du får veta din blodgrupp utifrån AB0- och Rhesus D-systemet.

Vilken blodgrupp har jag? | Så här testar du din blodgrupp med Eldon-kort | Vilken betydelse har blodgruppen?

1 Produkt(er)

Blodgrupper - Känn till skillnaden mellan olika blodgrupper

Om du någon gång har tänkt "Undrar vilken blodgrupp jag har" eller "Vilken är min blodgrupp" så ta det lugnt. Med ett blodgruppstest i form av ett Eldonkort kan du lätt ta reda på din blodgrupp på kort tid och med bara några få bloddroppar.

Vid första anblicken kan du inte se skillnaden på blod mellan olika människor, men det finns faktiskt flera olika blodgrupper som delas in i AB0 och Rhesus-D-system. Du kanske har hört folk nämna sin blodgrupp och säga A, B, positiv eller negativ. Här följer en förklaring av vad skillnaden mellan blodgrupper verkligen är. Det finns 8 olika blodgrupper i AB0 Rhesus-systemet, och dessa 8 är:

  • A+
  • A-
  • B+
  • B-
  • AB+
  • AB-
  • 0+
  • 0-

Skillnaden beror att våra röda blodkroppar har olika antigener som motsvarar antikroppar i vårt immunsystem. Dessa antigener är antingen, antigen A eller antigen B, beroende på vilken antigen du har i dina blodkroppar, så bestäms din blodgrupp. Du kan ha antigen A, antigen B, båda antigenerna eller inga antigener. Om du har båda antigenerna, har du blodgruppen AB, och om du inte har några antigener har du blodgruppen 0.

Rhesus-systemet fungerar på samma sätt, men här finns det bara två alternativ: Rhesus-positiv eller rhesus-negativ. Om du har rhesusantigener i dina blodkroppar ger det dig Rhesus postiv blodgrupp kombinerad med din AB0-blodgrupp.


Så här används Eldon-kortet

Om du är nyfiken på vilken blodgrupp du har kan du enkelt testa dig med ett Eldon-kort. Du behöver bara en liten mängd blod från fingret och sedan efter 10-15 minuter kan du se om du har blodtyp A, B, AB eller 0 och om du är rhesus-positiv eller negativ.

Ett Eldon-kort innehåller fyra olika fält, vart och ett innehåller antikropp A, antikropp B, antikropp D (som är antikroppen som reagerar med rhesus D-antigen) och ett tomt kontrollfält. När antigenen kommer i kontakt med motsvarande antikroppar kommer ditt blod att klumpas ihop och du kan ta reda på vilka antigener du har i ditt blod.

Ditt Eldon-kort har en mycket detaljerad guide, men här är en kort beskrivning av processen, så du kan vara förberedd på hur testet fungerar. Processen kan delas in i några olika steg:

1. Förbered kort och verktyg

Innan du är redo att slutföra testet ska du fylla i den personliga informationen på Eldon-kortet och droppa lite vatten i vart och ett av fälten på kortet.

2. Stick i fingret och fördela blodet

I blodgruppstestet ingår desinfektionsservetter som används för att göra fingret klart för ett stick med lancetten. När du stuckit hål tar du en droppe blod på en Eldon-pinne, som du sedan placerar i ett av de fyra fälten på Eldon-kortet. Du gör samma sak med de andra 3 Eldon-pinnarna, och här är det verkligen viktigt att blodet och pinnarna inte blandas eftersom det kan förstöra resultatet.

3. Vänta och läs av resultatet

Med Eldon-pinnen fördelar du nu blod och vatten så att det täcker hela ytan i vart och ett av fälten. Vippa kortet i 10 sekunder i alla fyra riktningar så att blodet fördelas över hela fältet fyllt med antikroppar. Om du har antigener mot antikropparna i fältet kommer blodet att koagulera och klumpas ihop. Låt Eldon-kortet torka i 10 minuter, och sedan kan du läsa resultatet genom att titta på om blodet är jämnt och slätt eller om det har klumpats.


Vilken betydelse har blodgruppen?

Din blodgrupp är inte något som betyder något för dig i din vardag, men det kan fortfarande vara intressant att veta vilken blodgrupp du har. Det finns tillfällen när blodgruppen har stor betydelse och det är vid bloddonation och blodtransfusion. Beroende på typ av AB0 och rhesus kan olika människor dela blod, så att man kan hjälpa människor med samma blodgrupp som man har själv om de av någon anledning behöver blodtransfusion.

Många tror att om man har en vanlig blodgrupp är det inte lika viktigt att ställa upp som blodgivare, men saken är den att nästan alla blodgrupper behövs. I Sverige är fördelningen av blodgrupper ungefär:

Blodtyp % andel av befolkningen
A+ 37%
0 35%
B + 8%
A- 4%
0 7%
AB+ 6%
B- 2%
AB- 1%

Blodgrupp och kost

Vissa anser att det kan vara viktigt att anpassa sin kost efter sin blodgrupp så att du inte belastar eller påverkar immunsystemet mer än nödvändigt. Tanken på att anpassa kosten efter blodgrupp baseras på det faktum att det skulle vara lämpligare för de olika blodgruppstyperna. Det innebär att

en viss typ av livsmedel är bättre anpassade till blod, immunsystem, matsmältning och vävnader, medan andra livsmedel bör undvikas. Kost efter blodgrupp har ännu inga vetenskapliga bevis på att det ena skulle vara bättre eller sämre fän det andra för de olika blodtgruppstyperna, men oavsett vilket, är en sund kost med mycket grönsaker bäst för samtliga.


Testa din blodgrupp med ett blodgruppstest från Med24

Eldon-kortet är ett enkelt och säkert sätt att testa sin blodtyp med, och på Med24 får du alltid en säker och hållbar leverans av din beställning, så att du kan testa din blodgrupp om du så önskar.

Till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.