Citronmeliss - Lugnande ört mot sömnlöshet

Citronmeliss - Lugnande ört mot sömnlöshet

Citronmeliss (Hjärtansfröjd/Melissa officinalis) är en citrondoftande ört med vita blommor och buskigt växtsätt. I Sverige används citronmeliss huvudsakligen som krydda eller som lugnande te. Citronmeliss härstammar ursprungligen från södra Europa och Mellanöstern, men den ses även i svenska trädgårdar.

Många väljer att odla växter i sin egen örtträdgård och kallar växterna vid deras ursprungliga namn. Citronmeliss har fått sitt grekiska namn Melissa officinalis, från det grekiska ordet för bi. Om du har citronmeliss i trädgården kommer du snabbt att upptäcka att bina älskar denna växt. Det andra ordet i namnet - officinalis är den latinska termen för medicinalväxt, vilket visar att citronmeliss också har använts som naturmedicin.

En av de första som dokumenterade örtens effekt, var den romerska botanisten Plinius, som levde omkring Kristi födelse. Han använde växten mot astmasymtom och sår. Därefter har dåtidens munkar ofta använt den mot till exempel förkylning, sorg och stress. Att den har en lugnande effekt på stress och sorg har också hjälpt till att ge den sitt andra namn, Hjärtansfröjd.

Citronmeliss för sömnproblem

Eftersom citronmeliss har ett högt innehåll av citronellal, är den bra att använda vid sömnsvårigheter. Citronellal är känt för att ha en lugnande effekt och att kunna motverka sömnlöshet. Det har visat sig i ett antal kliniska prövningar på både djur och människor att det var en tydlig skillnad mellan dem som fick citronellal och de som fick placebo. Prova till exempel Melissa Dream, som är ett lugnande citronmelisste med kamomill och grönt te.

Citronmeliss mot stress och sorg

Den lugnande effekten av citronellal kan i vissa fall också bidra till att minska stress. Den avstressande effekten är anledningen till att vissa oljor i aromaterapi innehåller citronmelissextrakt. Om du känner dig lite nedstämd eller ledsen, kan en mugg med citronmelisste ofta vara ett bra botemedel. Det är inte utan anledning örten också kallas Hjärtansfröjd.

Sår och skråmor

Det faktum att de gamla romarna har använt citronmeliss för att behandla sår och skråmor är också förståeligt. Flera studier har visat att olja extraherad från citronmeliss också har en antibakteriell och antisvampeffekt. Detta kan bidra till att förhindra infektion i sår. Nu när du inte längre rekommenderas att använda jod för sår och skråmor, kan kanske citronmelisskräm vara en lösning. Av samma skäl har dessa krämer också en positiv effekt på t.ex. förkylningssår, vattkoppor och bältros. Försök med citronmeliss mot, t.ex. förkylningssår har visat att det kan botas på ungefär halva tiden.

Citronmeliss som kosttillskott

Citronmeliss är en växt som innehåller flera aktiva substanser som har ett brett användningsområde. Därför finns det också en mängd olika typer av kosttillskott som innehåller citronmeliss. Urtegaardens Ekologiska Citronmeliss kan användas till te och matlagning eller citronmelisskapslar från Naturdrogeriet.

Det är en väl dokumenterad ört som har hjälpt tusentals människor med sömnproblem, stress och sorg i åratal. Dagens citronmeliss i kosttillskott ger därför en bra känsla och att det är ett utmärkt komplement i massor av rätter i köket är bara ett plus.

Citronmeliss biverkningar

Ingen form av biverkning har ännu påvisats. Om du upplever något obehag under intag, upphör med att ta citronmeliss för att se om symtomen kvarstår. Du kan också kontakta läkare om du är osäker på om du ska äta citronmeliss.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.