Så kickstartar du din förbränning - 3 viktiga fokusområden

Så kickstartar du din förbränning - 3 viktiga fokusområden

Det kan kännas som den största orättvisa när du efter en lång tids träning kliver upp på vågen och sedan ... ingenting har hänt. Det kan finnas flera orsaker till detta och lyckligtvis finns det tips och tricks om hur du kan kickstarta förbränningen igen.

Nedan ger vi dig - i samarbete med Fitness Magazine Fit Living - 3 viktiga områden som du bör fokusera på när förbränningen ska igång på nytt.

Proteinrik kost och vatten!

Det kommer säkert inte som någon överraskning att kosten är viktig för din ämnesomsättning. Överraskningen är kanske mer att kosten i högre grad ska bestå av fett. Ja, du läste alldeles rätt. Fett! Ska du få fart på din ämnesomsättning, bör protein ingå som del i varje måltid. Särskilt när du sitter vid frukostbordet, en proteinrik frukost ökar ämnesomsättningen med upp till 30%, och protein ger större mättnadskänsla som håller dig från vardagens många mellanmålsfrestelser.

Men det betyder inte att du ska sätta upp ett tält vid närmaste snabbmatsrestaurang eller fylla skåpen med chips, kakor och margarin, eller snabba kolhydrater som socker och bröd som också gärna kan stanna i skåpet. Det är enkelomättat fett som du ska ha mer av. Du hittar det till exempel i olivolja, rapsolja, avokado, hasselnötter och mandel. Enkelomättat fett fungerar normaliserande på hormonet insulin, vilket är anledningen till att vi lägger på oss.

Ska förbränningen kickstarta bör du fokusera på enkelomättat fett tillsammans med proteininnehållande livsmedel såsom kött, fisk, ägg, ost och fjäderfä. Och vatten. Alltid massor av vatten!

Balans mellan kropp och själ

Det kan fortfarande komma som en överraskning hur lite kontroll vi faktiskt har över våra egna kroppar. Jo, vi har kontroll, men bara tills vår hjärna bestämmer sig för att ta kontrollen om den känner att vi inte är tillräckligt bra på att ta hand om kroppen. Det märks också på förbränningen, där hjärnan kan vända upp och ner på ämnesomsättningen beroende på hur man känner sig mentalt och fysiskt. Är kropp och själ i balans, är förbränningen av fett och kolhydrater mer effektiv. Kroppen går in och använder kolhydrater när du är aktiv, samtidigt som den tar av fettdepåerna när du gör små eller inga rörelser.

Är du däremot inne i en långvarig, stressig period av psykiskt och fysiskt underskott, så känner kroppen och hjärnan det och slår automatiskt på ett slags "överlevnadsläge". Nu gäller det att spara på depåerna. Konkret betyder det att kroppen fryser ämnesomsättningen och gör viktminskning nära nog omöjlig - även om du kör ett halvt eller fullt maraton på gymmet.

Så, hur kommer du ur en långvarig stressperiod så att förbränningen kan komma igång igen? Det är naturligtvis lättare sagt än gjort, men om du kämpar med känslomässiga utmaningar på jobbet, i relationen eller med dig själv, handlar det först och främst att lösa och komma ur dem. Känslan av långvarig stress kan också orsakas av små praktiska saker som till exempel att inte få tillräckligt med sömn, att du inte dricker tillräckligt med vatten (komma alltid ihåg vatten), inte rör dig tillräckligt eller att ditt blodsocker är för högt eller lågt.

Poängen är att du hittar ett naturligt flöde mellan belastning och balans så att kropp och hjärna får sitt samtidigt men bara tillräckligt så att du kan finna frid igen. Kan du nå denna balans, får du garanterat en flexibel och effektiv förbränning, samtidigt som du får mer ork och kommer tillrätta med mättnadskänsla och hunger. Och sömn är viktigt! Säkerställ en god natts sömn, för det är den som är grunden för en sund och effektiv förbränning.

Träning

Ska vi verkligen kick-starta förbränningen, måste vi naturligtvis träna. Men detta betyder inte att du måste flytta in på gymmet. I själva verket, desto kortare och mer intensiva träningspass ju mer effektiva, eftersom med dem använder du snabba muskelfibrer, vilket innebär hög förbränning.

Och så är styrketräning ett måste för här optimeras blodsockerkontrollen, eftersom styrketräning går in och bränner fett - även efter träningen.

Intervallträning är en tre-förbränningskickstart, eftersom kroppen fortsätter förbränningsarbetet en bra stund efter intervallträningen.

Viktigt (!) är att du gör övningarna korrekt, eftersom annars kan det ge skador som skulle hindra dig från att träna, vilket skulle sätta en käpp i hela förbränningshjulet. En generell regel är att vara uppmärksam och ta hand om sig själv och sin kropp när förbränningen ska kickstartas.

Källa: Fit Living

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.