Varje parfym är personlig och unik i sin doft. Det stora urvalet av både feminina och maskulina dofter gör det lättare för dig att hitta den perfekta matchningen. I sortimentet finns dofter från varumärken som Clean parfym, Nuxe parfym, Raunsborg parfym och många fler.

Så hittar du din signaturdoft | Allt om doftnoter | Molekylär parfym | De 5 typerna av parfym | Förvaring av parfym

Parfym

139 Produkt(er)

Hitta din signaturdoft

Parfym har varit viktig för både kvinnor och män i otaliga år. De tidigaste användningarna är förknippade med renhetsritualer, kropps- och hälsovård eller som ett uttryck för öppenhet, vänlighet och status bland grekerna och romarna. På den tiden bestod parfym av doftande balsam, oljor eller salvor. Idag finns parfym i en mängd väldoftande och specialiserade versioner, så att varje kvinna eller man kan hitta sin signaturdoft. På Med24.se har vi ett brett sortiment av våra kunders favoritdofter, som med en enda spray kan ge dig trygghet och väcka härliga minnen.

Hur man väljer rätt parfym

Vi kan alla känna igen oss i att en viss kvinna eller man i vårt liv med självförtroende har burit en viss doft. Oavsett om det var din mormors söta och hjärtvärmande Van Cleef & Arpels-doft eller din fars djupa och kryddiga doft av den maskulina Mont Blanc Emblem Absolu EDT, kommer du förmodligen alltid att känna igen doften och ha en speciell relation till den.

Minnet av doften visar att en parfym inte bara är en doft, utan en mycket speciell del av ditt liv som kan hjälpa till att signalera vem du är som person. Du kan därför uttrycka dig genom ditt val av parfym, så att du kan möta världen exakt så som du vill bli sedd. En söt och somrig doft kan få dig att verka ung, glad och lätt att känna igen, medan en starkare, kryddigare eller tyngre doft kan skapa auktoritet, elegans och mystik omkring dig.

Tänk på följande när du letar efter din signaturdoft:

  • Föredrar du maskulina eller feminina dofter?
  • Vilka signaler vill du sända ut?
  • Vad kännetecknar dig som person?
  • Vilka doftnoter harmonierar med din klädstil?
  • Vem inspirerar dig?

Parfymer kan lukta olika

När parfym appliceras på huden är det många faktorer som påverkar exakt vilken doft som frigörs på huden. Hållbarheten påverkas också av om din hud är återfuktad eller torr. Parfym på torr hud har en tendens att avdunsta snabbare än om den appliceras på en fetare hud.

Om du vill att din doft ska hålla längre är det också viktigt att du applicerar din parfym på rätt sätt. Många gör det klassiska misstaget att gnugga händerna mot varandra efter att ha applicerat parfym. Detta bidrar tyvärr till att "krossa" doften. Spraya istället bakom örat, på halsen och på handlederna och låt huden arbeta med parfymen. Doften utvecklas med tiden, där topp- och mellannoterna försvinner först, medan basnoterna är den egentliga doften.

Molekylära parfymer

Om du använder en molekylparfym kommer doften också att skilja sig från person till person. Under de senaste åren har molekylparfymer blivit alltmer populära på grund av sina unika dofter. En molekylparfym är uppbyggd av molekyler och tillverkas i ett laboratorium. När molekylerna appliceras på huden och blandas med din kropps egen doft och kemi skapas en unik doft.

Med parfymerna från Zarkoperfume kan du unna dig själv eller någon du håller av de vackra och ikoniska molekyldofterna från märket. Du kan också prova en av Escentric Molecules många molekyldofter, som kan användas som både dam- och herrdoft. Vissa av de fantastiska molekyldofterna har noter som limeskal, jasmin och rosépeppar, medan andra, som Molecule 01, inte har några tillsatta doftelement förutom molekylen.


De 5 typerna av parfym

Parfymer tillverkas av alkohol- och vattenlösningar med olika typer av doftolja. Det finns 5 typer av parfym, som alla har olika blandningsförhållanden och därmed olika doftstyrka. Detta kan påverka både deras hållbarhet och hur de används på rätt sätt. Läs mer om de fem olika typerna av parfym nedan.

1. parfym

Detta är den renaste formeln, men också den dyraste, rundaste och mest koncentrerade parfymdoften på marknaden. Detta beror på att parfym har det högsta innehållet av doftolja. Den innehåller ca 20-30% doftoljor i en lösning av alkohol.

Applicering: Eftersom parfym är så exceptionell och intensiv i sin doft, brukar den vanligtvis duttas på huden snarare än sprayas.

2. Eau de parfum (EDP)

Eau de parfum är en av de mest populära och mest använda doftformerna. Den har också lång hållbarhet tack vare koncentrationen på 15-22% doftolja. Den är mildare än parfym men mer penetrerande än andra dofter.

Användning: Om du använder Eau de parfum på huden kan du spraya den på hudens pulspunkter.

3. Eau de Toilette (EDT)

Eau de toilette är baserad på en mildare och lättare formel, av vilken 8-15% är doftoljor. För en mer subtil doft är eau de toilette ett av de bättre valen på grund av dess kortare hållbarhetstid.

Applicering: Denna typ av doft kan appliceras var du vill. Ett tips är att spraya lite på din hårborste och dra doften genom håret.

4. Eau de Cologne (EDC)

Cologne har en mycket mild koncentration på 4-8%. Doften håller i sig mellan 2 och 3 timmar efter applicering, vilket gör den idealisk för dem som använder parfym vid speciella tillfällen.

Användning: Precis som eau de toilette kan denna användas efter behov.

5. Eau Fraiche

Den femte och sista typen av parfym är den absolut mildaste typen av doft med en koncentration på bara 1-3% doftolja. Parfymen skiljer sig också genom att den är baserad på olja istället för alkohol och har en vårdande effekt på huden.

Användning: Eau Fraiche är idealisk för användning i varma miljöer eftersom den är mindre uttorkande för huden och ger en lätt doft.


Hur du tar hand om din parfym

Att förvara sin favoritdoft riktigt är av betydelse för dess hållbarhet. Du bör vara medveten om följande faktorer som kan skada alla dofttyper:

  • Värme
  • Luft
  • Ljus

Förvara parfymen på en sval och torr plats, åtskilt från direkt ljus och värme. Tänk också på att parfym kan bli för gammal. Dessa tecken kan tyda på att din parfym är för gammal:

  • Doften har förändrats så att du inte längre får en frisk doft av doftnoterna, utan istället en skarp lukt av alkohol
  • Parfymen ser mörkare ut i flaskan

Oftast har färgade eller ogenomskinliga flaskor längre hållbarhetstid.


Unna dig själv eller någon du tycker om

På Med24.se kan du hitta billig parfym från de största varumärkena. Du hittar ett brett urval av damparfym, herrparfym och unisexparfym. Dessa inkluderar otaliga Clean-parfymer, olika parfymer från Nuxe och ett brett urval av Montblanc. Se urvalet av herrparfymer här! Du kan också utforska utbudet av deodoranter som får dig att dofta gott hela dagen.

pil till toppen med24

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.