Svamp i underlivet - jästsvampen candida albicans är ofta orsaken

Svamp i skeden - synderen er ofte gærsvampen candida albicans


Svamp i underlivet - jästsvampen candida albicans är ofta orsaken

Svamp generellt

Om det blir en störning i den naturliga mikrofloran kan svamp ta över och skapa en hel del problem när den inte som vanligt hålls tillbaka med tarmvänliga bakterier. När svampstammens slaggprodukter belastar kroppen levererar den gifter som kan spridas. Immunförsvaret får arbeta extra hårt vilket kan orsaka trötthet, överkänslighet, födoämnesallergier och flera andra symptom.

Candida albicans - den vita jästsvampen - lever främst som en ofarlig parasit i vårt tarmsystem men också på slemhinnorna i munhålan, luftvägarna, i slidan och på huden. Candida albicans kan utvecklas om mikrofloran kommer i obalans. Det gör den genom att utvecklas från att vara en primitiv jästsvamp till en svampliknande organism som kan bilda långa pseudohyphaer. Även om infektion med Candida albicans, är vanlig hos kvinnor blir många feldiagnostiserade eller felbehandlade. Ungefär 75% av alla kvinnor får åtminstone en gång en infektion med Candida albicans. Ungefär hälften kommer att uppleva att infektionen kommer tillbaka. Många kvinnor upplever inte obehag av jästsvampen, eftersom den naturliga flytningen har ett lågt pH-värde, som glykogen (socker) bryter ned med mjölksyrabakterier till mjölksyra. Svampen kan bli ett problem om denna balans störs och därmed göra det möjligt för att svampen att växa och orsaka infektion.

Symptom

De flesta kvinnor upplever de första symtomen som klåda i slidan eller en vit, kornig, flytning utan särskild lukt. Mer sällan kan det förekomma andra obehag, såsom matsmältningsproblem, upprepade infektioner, finnar, svamp, eksem, olika hudinfektioner och allergier.

Candida albicans använder socker under jäsningsprocessen och kan på så sätt ge ett lätt, lågt blodsocker, som ofta åtföljs av trötthet, huvudvärk, humörsvängningar och begär efter sötsaker, kaffe eller alkohol. I jäsningsprocessen producerar svampen gifter som kan påverka det endokrina systemet och nervsystemet, så att det kan uppstå PMS, menstruella problem, metabola sjukdomar, koncentrationssvårigheter och muskelsvaghet. Det bör noteras att Candida albicans kan förekomma i flera stadier - den helt ofarliga svampen som snabbt kan bearbetas och till i värsta fall svampen som kan orsaka stora problem i kroppen och måste behandlas under en längre period.

Orsaker och riskgrupp

  • Flera livsmedel ger svampen näring och kan orsaka Candida albicans. Det är t. ex.socker, sötsaker, jäst, alkohol, fiberdiet, friterad mat, margarin, uppvärmda matlagningsoljor och andra kolhydrater med högt glykemiskt index
  • P-piller ökar koncentrationen av progesteron i blodet. Det sker också under ägglossning (LH-fas) och graviditet. När hormonbalansen ändras, påverkas pH i vaginalslemhinnan. Detta resulterar i bättre förutsättningar för tillväxt av Candida albicans
  • Behandling med antibiotika, kortikosteroider, cytostatika, reumatiska preparat, kvicksilverförgiftning eller stress, ökar också risken att drabbas
  • Personer som tillhör protein-fetttypen är särskilt mottagliga för Candida albicans obalans, särskilt om energifördelningen i kosten är skev. Ungefär ¼ av befolkningen tillhör denna ämnesomsättningsgrupp, som i allmänhet har en snabbare förbränning av kolhydrater, vilket kan ge en ökad risk för lågt blodsocker. Det verkar ofta som hunger, trötthet och ett sug efter andra stimulantia
  • Personer med för lite magsyra och ofta har förstoppning är i riskzonen
  • Kvinnor med diabetes har höga halter av socker i blodet och får oftare en svampinfektion eftersom socker lagras i vaginalslemhinnan

Behandling

Diagnosen ställs genom en gynekologisk undersökning samt undersökning av vaginalsekret.

Svamp behandlas medicinskt med suppositorier och / eller med kräm lokalt i vagina eller med en receptbelagd tablett som inte bör användas under graviditet. För systemisk behandling används en tablett som ska sväljas och ordineras av läkare. 
Uppstår en akut infektion kan en engångsbehandling med tabletter med hög dosering användas. För ca 80 procent har det samma effekt som en behandling på 3 eller 7 dagar.

Vid flera, upprepade infektioner ges en behandling för akut infektion, såväl som en förebyggande behandling för återkommande infektioner. Det rekommenderas att denna förebyggande behandling ges under 6 månader.

Om du är sexuellt aktiv behandlas nödvändigtvis inte din partner, om hen inte har symptom.

Brett sortiment av mjölksyrabakterier

Egenvård

• Hälsosamma, fiberrika måltider med massor av grönsaker och ett lågt glykemiskt index.

• Kom ihåg protein i alla måltider till förmån för blodsockernivån.

• Ät hälsosamma fetter och 1-2 frukter per dag.

• Begränsa intaget av kolhydrater som vitt ris, potatis och pasta.

• Undvik socker och godis, jäst, speciellt vitt bröd, vinäger och alkohol.

• Använda probiotika / mjölksyrabakterier systemiskt.

• Undvik åtsittande kläder och underkläder i syntetmaterial.

• Använd mild intimtvätt med rätt pH för att upprätthålla pH-balansen i slidan och för att inte bryta ned hudbarriären.

Var medveten om biverkningar av läkemedel. Antibiotika kan öka risken för en svampinfektion. Därför rekommenderas att använda mjölksyrabakterier, antingen lokalt eller systemiskt, under en antibiotikabehandling. Denna biverkan är känd hos kvinnor, läkare kan ordinera Flukonazol 150 mg istället, omedelbart före och efter behandling med antibiotika.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.