Skapa flera miljövänliga vanor i köket

Skrivet av
Læs om tips og produkter til bæredygtige vaner i køkkenet til madopbevaring, rengøring og festlige lejligheder


I vårt dagliga liv i köket och i samband med inköp är det många situationer där vi använder produkter som belastar miljön i onödan och som vi skulle kunna ersätta. Här har vi sammanställt en mängd bra och hållbara produkter som du enkelt kan implementera i din vardag och som är enkla men effektiva steg på vägen till en miljövänligare vardag.


Så förvarar du varor hållbart

Food Huggers er bæredygtige alternativer til madopbevaring med husholdningsfilm, stanniol og sølvpapir

När vi lagar och förvarar mat använder vi ofta en mängd hushållsfilm, plastpåsar och staniol. Dessa produkter är sällan återvinningsbara, varför de genererar en mängd avfall. Här har du möjligheten att göra en insats, eftersom det finns många återanvändbara och hållbara alternativ på marknaden som kan användas lika effektivt för att säkerställa att maten håller sig.

Food Huggers är små ”silikonlock" som kan sättas på delad frukt, skurna grönsaker, glas och burkar. De är tillverkade av 100% livsmedelsgodkänt silikon och är innehåller självklart inte BPA och ftalater. I själva verket behåller Food Huggers dina frukter och grönsaker färska längre än om de varit inslagna i plastfilm eller stanniol, eftersom ingen saft och fukt försvinner. Food Huggers finns i set med flera storlekar, och du kan till och med välja avokadoformade Food Huggers så att du enkelt kan förvara en halv avokado.


Bee’s Wrap

Smarta Bee's Wrap är ett praktiskt och hållbart sätt att förpacka mat på. Bee's Wrap är GOTS-certifierad, ekologisk bomull belagd med en blandning av bivax, jojobaolja och harts som har antibakteriella egenskaper och hjälper till att hålla maten färsk.

Bee's Wrap är mycket lätta att använda eftersom de endast behöver placeras runt det som ska förvaras och formas med värmen från dina händer. När du är klar med dina Bee's Wrap kan de sköljas i kallt vatten och tvättas med milt diskmedel innan du lägger dem på tork.

Bee's Wrap finns i storlekarna S, M, L och XL, och de har olika, fina tryck. Om du inte känner till Bee's Wrap kan det vara en bra idé att välja ett set med olika storlekar för att ta reda på vilka storlekar du har mest användning för. Småstorlekarna är perfekta för inpackning av fruktbitar och grönsaker, de större kan användas för t.ex. skålar, bröd eller varför inte melon.

Minska användning av plast

Vær god mod miljøet og få bæredygtige vaner i køkkenet - spar miljøet for affald og kemikalier!

Det kan vara svårt att helt undvika frys- och soppåsar men det finns de som är mer miljövänliga. Maistic är ett varumärke som har fryspåsar i olika storlekar - både 1, 2, 4 och 8-liters påsar och som är komposterbara.

Fryspåsarna är baserade på ekologisk, GMO-fri majs som odlats utan bekämpningsmedel och kan användas i både kyl, frys och till olika torra produkter. Det är viktigt att maten svalnat innan du lägger den i påsen, påsarna ska heller inte användas i ugn eller mikrovågsugn.

Om du inte har egen kompost kan fryspåsarna sorteras som organiskt / grönt avfall eller brännbart restavfall enligt din kommuns avfallssorteringssystem. Kolla vad som gäller i din kommun, hur du bäst kan sortera dina fryspåsar från Maistic så att de kan hanteras optimalt hela vägen.

Detsamma gäller de komposterbara avfallspåsarna från Maistic, som finns i storlekarna 20 L och 30 L. Avfallspåsarna är mörkgröna, och storleken står utanpå så att du inte tar fel i storlek i skåpet.

Påsarna från Maistic har OK Compost HOME-certifiering, så du som konsument kan vara helt säker på att de passar i komposten.


Återanvändbara sugrör

Vær god mod miljøet og få bæredygtige vaner i køkkenet - brug genanvendelige eller naturlige sugerør

Sugrör är en av de största bovarna världen över när det gäller engångsplastavfall, men det finns lyckligtvis en bra lösning. Nu finns det återanvändbara sugrör som är hållbara, snygga och lätta att använda. På Med24.se har vi flera olika typer av återanvändbara sugrör, så du kan säkert hitta sugrör i de material som du föredrar.

Yummii Yummii gör återvinningsbara stålsugrör, som med sin eleganta design är perfekta även för speciella tillfällen. Sugrören är hållbara och kan diskas i diskmaskin eller med den medföljande, smala rengöringsborsten. Sugrören finns i olika storlekar och utföranden: vanliga raka på 21,5 cm, korta cocktail-sugrör på 12,5 cm och ett blandat set där du också får två sugrör i böjd design på 21,5 cm.

Maistic har naturliga bambusugrör, som odlas ekologiskt och utan användning av bekämpningsmedel. När bambun har rätt storlek skärs den i lagom längder och hålas ur, varje bambusugrör är därför unikt. Storleken på sugrören kan därför också variera - längden är ca 21,5 cm och grovleken kan variera något.


Ta med en egen påse när du handlar

Vær god mod miljøet og få bæredygtige vaner i køkkenet - brug genanvendelige poser, når du handler brød, grøntsager og frugt

Varje gång vi köper frukt och grönsaker i affären eller bröd- och bagerivaror, får vi varorna i engångsförpackningar - vanligtvis av plast. Därför kan du ta med dina egna påsar, kassar eller nät för att minska användningen av plastpåsar. För detta ändamål har Bag Again både fruktpåsar, brödpåsar samt påsar för diverse olika torrvaror.

Alla påsar och nät är tillverkade av 100% GOTS-certifierad bomull, vilket innebär att produktionen av påsar och odling av bomull har skett under hållbara förhållanden och utan användning av bekämpningsmedel. Frukt- och grönsakspåsarna finns i två olika storlekar, så du har en för blandad frukt och grönsaker och en för färre och mindre varor som nötter, lime etc. eller för att lägga matlådan i. Brödpåsarna kan vikas ihop så att du kan ha dem i fickan när du går till bageriet. Om din brödpåse har blivit smutsig kan du tvätta den skonsamt i 30 grader, men oftast räcker det att skaka ur smulor innan den ska användas igen.


If you care - miljövänliga köksprodukter

Alternativ till många, dagliga engångsprodukter som vi använder, hittar du hos If You Care. De hållbara alternativen är tillverkade av särskilt, utvalda material och med stor hänsyn till miljön.

Deras pappers- och kartongprodukter består av oblekt papper och trä från hållbara skogsbruk som är FSC-certifierade. Genom att inte bleka papperet utan bevara den naturliga, bruna färgen sparar man mycket energi i produktionen, som blir mer hållbar och ger ett mindre CO2-avtryck.

Deras produkter innefattar också stanniol eller silverpapper tillverkat av 100% återvunnen folie, vilket har resulterat i en total energibesparing på 95% under produktionen. I själva verket kan den återvunna folien lätt användas igen om du sorterar den med annat aluminiumavfall.

Förutom aluminiumfolie kan du hitta både bakplåtspapper, bull- och muffinsformar, kaffefilter, disktrasor, skräppåsar, återvinningsbar köksrulle och små påsar för matförvaring. Det stora utbudet hos If You Care, innebär du kan använda olika högkvalitativa köks- och hushållsartiklar och samtidigt värna lite extra om miljön.

Kom til toppen af artiklen om bæredygtige vaner i køkkenet og miljøvenlige produkter

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.