Probiotika - Hjälper mjölksyrabakterier immunsystemet?

Probiotika - hjälper mjölksyrabakterier egentligen immunförsvaret

Det är livsnödvändigt att vårt immunsystem är väl fungerande, eftersom det måste kunna bryta ner bakterier - de dåliga bakterierna märks väl. Faktum är att vi behöver goda bakterier i vårt tarmsystem för att hålla de dåliga borta. Probiotika hjälper till att hålla tarmen i balans.

Vad är probiotika?

Probiotika, även känd som mjölksyrabakterier, är levande mikroorganismer som kan ha en fördelaktig effekt om de tillförs i stor mängd. Probiotika är kort sagt ett kosttillskott som innehåller livskraftiga, väldefinierade mikroorganismer i tillräckliga mängder och som kan förändra tarmfloran positivt och därigenom ge en god hälsoeffekt.

Mjölksyrabakterier kännetecknas av att de kan omvandla kolhydrater och annan organisk substans till bland annat mjölksyra. Därav namnet mjölksyrabakterier. Mjölksyra och andra fettsyror, såsom ättiksyra och myrsyra gagnar många funktioner i tarmarna. De kan bl.a. stimulera tarmrörelser, stimulera celldelning på insidan av tarmen och reglera pH-värdet så att skadliga bakterier och svampar hämmas eller fullständigt utrotas.

Det kan vara svårt att känna till skillnaden mellan olika probiotika och vad de är bra för. Som utgångspunkt måste probiotika uppfylla följande krav:

 • Probiotika ska vara syra- och gallresistenta för att motstå mag- och gallsyra, så att de når tarmarna i livskraftigt tillstånd.
 • Probiotika består av flera stammar som ska kunna fastna i tarmslemhinnan. Det är i tarmslemhinnan som de ska utföra sitt arbete för att förhindra tillväxt av sjukdomsalstrande mikroorganismer som annars fäster sig.
 • Probiotika ska kunna föröka sig snabbt och effektivt.
 • Probiotika ska samtidigt effektivt, producera antimikrobiella ämnen som bekämpar skadliga mikroorganismer i tarmarna.
 • Deras effekter ska vara väl dokumenterade i form av högkvalitativa, kliniska prövningar.

Många produkter uppfyller dessa krav - men inte alla. De flesta tillverkare väljer att utveckla en produkt med en komposition som matchar specifika sjukdomssegment. Det kan vara produkter som uteslutande riktas mot turistmage t.ex. Många turister upplever diarré när kroppen utsätts för okända bakterier. Andra tillverkare väljer att fokusera bredare för att hjälpa mot problem som uppstår i vardagen. Det kan vara allt från förstoppning till diarré, de frekventa växlande tarmrörelserna, som ofta är en del av en tarmsjukdom eller vanligt uppblåsthet, eftersom fler och fler inte äter ordentligt.

Hur fungerar probiotika?

Probiotika verkar på flera olika sätt. Men alla har en sak gemensamt, vilket är en förutsättning för effekten, bakterierna måste klara att fästas sig vid tarmcellerna. Samtidigt ska de också stanna i tarmarna under lång tid och på så sätt få tid att föröka sig.

Den probiotiska organismen måste kunna balansera tarmens mikroflora. Detta händer när bakterierna har rätt komposition, vilket är en förutsättning för deras förmåga att främja hälsan. Samtidigt måste probiotika kunna minimera förekomsten av sjukdomsbakterier. Detta kan göras genom att till exempel absorbera det utrymme som de skadliga bakterierna normalt skulle ha tillgång till. Det kan också göras genom att bilda ämnen som ättiksyra, mjölksyra, väteperoxid eller bakteriedödande ämnen som hämmar bakterietillväxten.

Har probiotika verkligen en positiv effekt på hälsa och sjukdom?

Vi vet att mjölksyrabakterier sörjer för att tarmfloran är i balans och att den föda vi konsumerar absorberas korrekt. Om det är obalans i tarmfloran kommer den inte att kunna absorbera friska

näringsämnen från mat och kropp och vi får inte den önskade effekten av en hälsosam och varierad diet.

Fler och fler sjukdomar förknippas med obalans i tarmsystemet. Här nämns endast en liten del, t.ex:

 • Celiac, som är en tarmsjukdom, där tarmytan förstörs och absorptionen av näring därför reduceras.
 • Irritabel tjocktarm, vilket är ett ofarligt tillstånd med förändrad känsla i tjocktarmen och störningar i dess rörelser.
 • Fibromyalgi, en reumatisk sjukdom som kännetecknas av muskelsmärta, trötthet och minskad fysisk uthållighet.
 • Crohns sjukdom, ett kroniskt inflammatoriskt tillstånd i tarmväggen, vilket ibland orsakar buksmärta, diarré och viktminskning.
 • Colitis Ulcerosa är ett kroniskt inflammatoriskt tillstånd i tjocktarmen, med symtom på blodiga och frekventa tarmrörelser (diarré), allmän sjukdomskänla, blodbrist och trötthet.
 • Diabetes typ 2, där blodsockerhalten (glukos) är högre än normalt.
 • Psoriasis, som är en kronisk hudsjukdom som orsakar röda och torra fläckar i huden.
 • Depression, vilket är en mycket vanlig psykisk sjukdom.
 • Autism, som kan vara allt från lindrig till djup utvecklingsstörning i barnets förmåga att lära sig att gå, prata, inlärningssvårigheter och att interagera med andra etc.
 • Allergier, som är överkänslighet mot annars ofarliga saker i miljön.
 • Astma, ett kroniskt inflammatoriskt tillstånd i lungorna (utan bakterier) med upprepade attacker av andfåddhet, hosta, tryck i bröstet eller väsande andning.

Sjukdomarna är mycket vanliga och bland dem finns också autoimmuna sjukdomar, som motiverar teorin att många autoimmuna sjukdomar börjar i en krånglande tarm.

Vid följande tillstånd och sjukdomar uppvisar probiotika en positiv effekt:

Förebyggande av diarré i samband med antibiotikabehandling
Under en antibiotikabehandling uppträder ofta diarré, eftersom antibiotika sannolikt kommer att döda bakterierna i tarmarna - även de goda. Detta orsakar en obalans i den normala tarmfloran och tillåter att andra bakterier, som vanligtvis hålls nere genom den vanliga bakteriella floran, att förökas. I synnerhet kan bakterien Clostridium difficile orsaka diarré och i allvarligare fall tarminflammation. Flera studier visar att probiotika förhindrar detta tillstånd. 

Diarré hos barn
Det bakteriella rotaviruset kan orsaka infektionsdiarré hos barn och spädbarn. Här är det dokumenterat att probiotika har positiv effekt då de återställer den normala tarmfloran. Bakterien Lactobacillus acidophilus har visat sig kunna lindra symtomen på laktosintolerans genom flera test. Lactobacillus acidophilus hjälper till att bryta ner mjölksockret i tarmarna, minska symtomen på diarré eller få den att försvinna. Flera studier visar att probiotika också kan ha effekt på andra infektionsdiarrér. 

Förebygga turistdiarré
Flera forskningsresultat visar att probiotika kan minska risken för turistdiarré. 

Helicobacter pylori och magsår
Helicobacter pylori är en bakterie som är huvudorsaken till utvecklingen av magsår och tolvfingertarmssår. Användningen av probiotika i kombination med antibiotika visar sig ge ökad chans att eliminera Helicobacter pylori och därigenom bli återställd snabbare. 

Irritabel tarm
Det finns studier som har visat att probiotika kan ha bra effekt på avföringsfrekvens och de besvär som upplevs med irritabel tarm. 

Därför bör du ta mjölksyrabakterier både före och efter antibiotikabehandling

Mjölksyrabakterier är viktiga både som förebyggande och behandlande i samband med antibiotikabehandling. Många av de mänskliga immuncellerna i tarmarna är särskilt beroende av en välfungerande tarmflora för att tarmarna ska fungera optimalt. När det är obalans i tarmarna skapas en överreaktion från immunsystemet, vilket orsakar attack på egna celler. Det är samma sak som händer vid en autoimmun sjukdom. Eftersom tarmarna är vårt främsta försvar mot skadliga bakterier är det särskilt viktigt att de är i balans när kroppen smittas av en infektion där en antibiotikabehandling krävs. Antibiotika dödar alla bakterier - även de goda. Därefter har tarmarna och immunsystemet extra behov av tillskott.

En finsk studie har visat att det tar tarmen ca ett år att återställa tarmfloran efter en antibiotikabehandling. Då de flesta inte får tillräckligt med mjölksyrabakterier genom kosten är det särskilt viktigt med ett tillskott i form av levande bakterier så att kroppen kan återställa ett bra försvar snabbare. 

Källor:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/medicininformationer/laegemidler/probiotika/

http://sund-forskning.dk/artikler/naar-vores-lange-tarme-skal-fodres-med-de-rette-probiotika/

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.