Kundservice
0 varor
Varukorg

Hemorrojder - VAD DU SJÄLV KAN GÖRA

Hemorrojder - VAD DU SJÄLV KAN GÖRA

Hemorrojder är en mycket vanlig åkomma. Mer än 50% av befolkningen kommer någon gång i livet få symptom från hemorrojder.
Hemorrojder är en form av åderbråck som sitter runt ändtarmsöppningen. Hemorrojder sitter oftast precis innanför anus, men kan också sitta utanför. Hemorrojder visar sig ofta som smärta eller att en blödning upptäcks vid toalettbesök. Hemorrojder i sig är inte farligt och kräver endast behandling om det gör ont. Vid återkommande hemorrojder är det viktigt att söka läkare för att närmare ta reda på orsaken.

Vad du själv kan göra mot hemorrojder

För att förhindra hemorrojder är det viktigt att undvika förstoppning, därför ska du dricka mycket vatten och eventuellt använda ett milt laxermedel. Smärta, sveda och klåda kan behandlas med suppositorier eller hemorrojdkräm. Det finns flera olika hemorrojdkrämer - t ex. hemorex och AC3 - som är lämpliga för att förebygga och lindra obehag av hemorrojder.

Graviditet och läkemedel är ofta orsaken

Det är vanligt att gravida kvinnor får hemorrojder. Gravida har en större mängd blod i kroppen och den växande livmodern trycker på de stora blodkärlen i buken vilket i sin tur gör det lite svårare för blodet att cirkulera. Trycket i ändtarmens blodkärl blir högre och hemorrojder kan lättare bildas. 
Vanligtvis försvinner problemen efter förlossningen.
Hormonförändringar i samband med graviditet kan också orsaka förstoppning. Vissa läkemedel kan bidra till förstoppning och därmed ge större problem med hemorrojder.

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är utvidgningar av blodkärlen som alla har i slemhinnan och i huden i  ändtarmsöppningen. Hemorrojder är att en form av åderbråck. Hemorrojder kan vara inre, yttre, eller både inre och yttre. Hemorrojder är i lindriga fall klåda, sveda eller möjligen lite vätska eller färsk blödning från ändtarmen, vilket gör det svårt att hålla huden runt ren anus. Blödningen är oftast lite färskt blod i avföringen eller på toalettpappret. Av och till kan man se en kraftigare blödning (blodstänk i toalettskålen). Det ser dramatiskt ut, men rör sig om relativt blygsamma mängder blod.
Behandling av hemorrojder
Obehag från hemorrojder kommer och går och man kan oftast undvika läkarbehandling om man reglerar avföringen med massor av vätska och fibrer. Det är vanligtvis den första åtgärden. Vid förstoppning, kan laxermedel vara till hjälp. Det finns en mängd olika preparat som suppositorier och hemorrojdkrämer men effekten av dem  är tveksam. De kan dock ha god effekt för att lindra symptomen (smärta och klåda).
Vissa hemorrojder kan behandlas genom att sätta ett gummiband runt hemorrojdens utbuktning. Detta stryper blodtillförseln och hemorrojden faller bort inom 1-2 veckor. Korrekt utförd är behandlingen smärtfri och praktiskt taget fri från komplikationer. Egentligt kirurgiskt ingrepp kommer sällan i fråga. Om det finns koagulerat blod i hemorrojden eller en ansamling av blod under huden vid anus, kan man under lokalbedövning skära ett litet hål och pressa ur blodet. Detta kommer att lindra symptomen direkt och besvären är borta. Man kan också ta bort hemorrojder och blodkärl med kirurgi, vilket lämnar ett öppet sår till anus, som är förbundet med smärta för patienten efter operationen. Det kan dock vara det enda behandlingsalternativet för hemorrojder med svåra symtom när andra behandlingar har misslyckats. En ny kirurgisk behandlingsmetod är att klippa av hemorrojderna med en speciell apparat som också skarvar ihop slemhinnan med små häftklamrar. Det blir mindre smärta genom detta förfarande jämfört med den klassiska operationen, men långsiktiga resultat är ännu inte kända.
Källor: Hamlet.dk, Apoteket.dk
Se webbsida
Med24.se – Genvägen 1 – 23162 Trelleborg – Tfn: 08 - 403 001 90 – E-mail: info@med24.se - Org nummer: 28520832