Hemligheten bakom ingefära och hälsa

Hemligheten bakom ingefära och hälsa

Ingefära är en av de mest populära ingredienserna i asiatisk mat och de flesta känner till ingefära speciellt som ett tillbehör till sushi. Men ingefära är mycket mer än bara en ingrediens. Faktum är att den lilla knöliga roten har använts för sina medicinska egenskaper i flera tusen år.

Ingefära (Zingiber Officinale på latin) är en rotstam som växer främst i Asien och i tropiska områden. Rötterna trivs bäst i temperaturer över 25 grader. Den intressanta delen av växten kallas rhizomet, som är den del av växten som växer strax runt jordytan. Det vanligaste namnet på rhizomet är ingefärsrot. Ingefära hör till samma familj som kardemumma och gurkmeja och används ofta tillsammans med dem i matlagning, te och för medicinska ändamål.

Under senare år har ingefärsroten fått mer och mer uppmärksamhet hos oss tack vare sina många, hälsosamma egenskaper. Ingefära har en lång historia som behandling mot illamående, matsmältningsbesvär och muskelsmärta. Sedan dess har ännu fler goda egenskaper upptäckts, som du kan läsa om nedan. Idag används roten i stor utsträckning som krydda, i matlagning, i ingeförsshots, te och som kosttillskott. Ingefärstabletter produceras av extrakt från torkade ingefärsrötter, som har en farmaceutisk effekt. Förutom som tabletter finns kosttillskottet också som kapslar och pastiller.

Vad är ingefära bra för?

Förutom att vara ett fint och nyttigt tillbehör till sushi, har ingefära många hälsosamma egenskaper som är riktigt bra för oss människor. Bland annat innehåller roten en stor mängd goda vitaminer. Vitaminerna; är A-vitmanin, B-vitamin, C-vitamin och E-vitaminer. Dessutom finns det också magnesium, kalium, fosfor, kisel, järn, natrium, kalcium och zink i ingefära.

Läs mer om magnesiums goda egenskaper för hälsan

Här kan du läsa om de viktigaste fördelarna av att äta ingefära varje dag.

Bra mot illamående

Ingefära har visat goda resultat som ett botemedel mot olika typer av illamående. Har du problem med åksjuka - bil, båt eller karuseller? - då kan du prova ingefära. Roten har använts i århundraden som ett naturläkemedel mot t.ex. sjösjuka. Flera studier har visat att roten har positiv verkan mot illamående och kräkningar. Det finns emellertid ingen klar linje i forskningen om hur mycket ingefära som behövs för att ge positivt resultat och effekt, ingefärans verkan är inte bevisad. Om du har problem med illamående - som åksjuka eller efter en operation - prova att äta lite ingefära eller kosttillskottet Safe Trip Pill. Denna tablett innehåller 44% ingefärsrot och har en positiv effekt på illamående.

Safe Åksjuketabletter - 50 st

Viktigt! Om du är gravid, avrådes det från att inta stora mängder ingefära. Läs mer nedan under avsnittet Ingefära och graviditet.

Minskar ömhet och smärta i musklerna

Ingefära kan lindra ömma muskler och smärta i samband med träning, sport och liknande aktiviteter. I ett vetenskapligt experiment där deltagarna skulle träna biceps fick hälften av deltagarna två gram ingefära dagligen. När forskarna jämförde med kontrollgruppen hade deltagare som fått ingefära 25 procent mindre fysisk överbelastning i musklerna. Forskarna tror att det är de antiinflammatoriska egenskaperna hos roten som minskar musklernas ömhet efter träning.

Om du tränar mycket eller bara har börjat och därför får träningsvärk dagarna efter, prova en daglig dos ingefära. Du kan antingen försöka tillföra den i din dagliga kost eller du kan ta ett kosttillskott. Det är viktigt att du tar ingefära i minst fem dagar för att få effekt. Efter 14 dagar har en signifikant skillnad i musklernas ömhet visats i test.

Lindrar matsmältningsproblem

Din mage älskar ingefära. Om du har problem med mage, tarm eller matsmältning, kan ingefärsroten kanske hjälpa dig till ett normalt vardagsliv. Den knölformiga roten har en påvisad, positiv effekt på matsmältningsproblem, eftersom den kan lindra trycket i magen efter att du ätit. Experiment har visat att om du tar ingefära före middagen, har du 50 procents större chans att undvika matsmältningsproblem efteråt. Kosttillskottet Urizal One har ett högt innehåll av ingefära. Trots det höga innehållet av aktiva substanser är det både milt och skonsamt för magen.

Antiinflammatoriskt

Ingefära är känt för sina antiinflammatoriska egenskaper. Inflammation är ett inflammatoriskt tillstånd i kroppen och ingår i praktiskt taget alla välfärdssjukdomar. Ingefära mot inflammation har visat sig vara effektivt i flera studier och sålunda har roten positiva egenskaper för hjärt-kärlsjukdomar.

Ingefära mot förkylning

Märker du början av en förkylning? Med lite tur kan du stoppa sjukdomen med ingefära. I roten ingår många antiinflammatoriska ämnen som kan förebygga och lindra förkylning genom att bekämpa inflammation i kroppen. Ingefära boostar samtidigt immunsystemet och ökar motståndet mot virus. Prova därför en kopp ingefärste, ett shot eller kosttillskott som till exempel ingefärstabletter. Ingefärsdroppar är lätt att dosera och kan tas rent eller i t.ex. te eller kaffe.

Menssmärtor

Menssmärtor kommer från bildandet av hormonliknande prostaglandiner. Flera studier visar att ett dagligt intag av ingefära, speciellt under de första tre dagarna i menstruationsperioden kan minska smärtan eftersom roten hämmar utvecklingen av prostaglandiner. Studierna har visat minskad smärta hos upp till 62 procent av de testade kvinnorna.

Osteoartrit

Osteoartrit är en problematisk sjukdom med olika smärtreaktioner. Vissa känner ingen smärta medan andra kan ha stora problem. Flera forskare har försökt undersöka potentiella positiva effekter av ingefärsrot på artros, men hittills har studierna inte visat entydiga resultat. Det finns en bred enighet om att ingefära inte kan bekämpa artros, en effekt pekar primärt på smärtlindring. Kosttillskottet Zincuflex med ingefära finns för ett normalt fungerande skelett samt brosk.

Om du lider av osteoartrit i mild till måttlig form, är det enda naturläkemedlet med beprövad effekt mot artros fortfarande glukosamin.

Hjärna och Alzheimers

Alzheimers orsakar ca två av tre fall av demens hos äldre. Tyvärr är sjukdomen obotlig. Forskare undersöker fortfarande hur Alzheimers sjukdom uppstår, men en av teorierna är att hjärnan bildar en form av inflammation i ett försök att slåss mot avfallsämnen. Inflammationen kan sedan orsaka sjukdomen.

Studier med ingefära visar att roten innehåller antiinflammatoriska ämnen som kan bekämpa inflammation i hjärnan. Studierna har ännu inte visat tydliga resultat och vi rekommenderar därför att du pratar med läkare om du har frågor.

Afrodisiakum

En av de lite roligare användningarna av ingefära är rotens historia som ett älskogsmedel i Asien. Faktum är att de gamla kineserna var övertygade om att ingefära kunde hjälpa män med erektil dysfunktion. Det finns dock inga vetenskapliga studier som stöder denna övertygelse.

Hur mycket ingefära kan du äta under dagligen?

Du måste äta riktigt, mycket, ingefära varje dag innan du når farazonen. Faktum är att Food and Drug Administration i USA har satt den övre gränsen per dag till två gram per kg kroppsvikt. Det betyder att en person på 75 kg måste äta totalt 150 gram ingefära per dag innan de närmar sig vad som kallas överdosering. De flesta vetenskapliga studier och studier har använt en dos på 250 mg till 1 g upp till fyra gånger per dag. Det finns dock för närvarande inga studier som specifikt har undersökt doseringen av ingefära. Om du upplever obehag efter att ha tagit ingefära i större mängder rekommenderas därför att du justerar dosen och ser om det känns bättre.

Som tidigare nämnts har experiment med ingefära mot lindring av ömhet och smärta använt en dos på upp till 4 gram per dag. Kämpar du med att få detta intag genom kosten - står du inte ut med att köpa, stå och skala, dela och äta ny ingefära varje dag? Då kan ett kosttillskott vara den perfekta genvägen för att säkerställa de positiva effekterna av roten.

Ingefärans biverkningar - Kan man få för mycket?

Det är direkt svårt att inta ingefära dagligen som anses vara en överdos. Som tidigare nämnts har Food and Drug Administration i USA satt den övre gränsen till två gram per kg kroppsvikt.

Det är ovanligt att uppleva signifikanta biverkningar vid normalt intag. Om du tar stora doser eller du använder högdostillskott, kan du märka svaga biverkningar som lindrigt obehag i matsmältningssystemet, som halsbränna, diarré och irritation i munnen. Om du tar ingefära som kosttillskott rekommenderar vi alltid att du följer antingen den rekommenderade dosen på produkten eller läkares råd och ordination. Ingefära anses vara en säker, naturlig produkt, men det har inte undersökts tillräckligt för eventuella biverkningar eller interaktioner med andra läkemedel vid överdrivet intag. Kontakta läkare om du tvivlar på om ditt intag kan ha negativa effekter för hälsan.

Ingefära och graviditet

Gravida och ammande kvinnor rekommenderas alltid att kontakta läkare innan de börjar ta ingefära i kvantiteter större än 1 gram per dag. Gravida kvinnor avrådes från att ta stora mängder under graviditeten. Detta gäller kosttillskott, ingefärshots och liknande, där det är en hög koncentration.

VIKTIGT! Ingefära i höga doser kan öka risken för fosterskador och leda till abort.

Livsmedelsverket säger emellertid att gravida kvinnor kan äta ingefära i vanliga mängder i mat.

Ingefära och blodtrycksmedicin

Ingefära har blodförtunnande egenskaper och kan därför påverka INR-värdet (blodförtunningsseffekten). Om du använder blodförtunnande läkemedel som Marevan, bör du

alltid rådgöra med läkare innan du börjar ta kosttillskott eftersom de kan interagera på ett negativt sätt med din medicin.

FAQ

Hur förvarar man ingefära?

Färsk ingefära kan lagras i kylskåp i minst tre veckor.

Om du inte har något emot att skala, dela och skära ingefära varje dag, kan du med fördel göra en stor sats och frysa in. På det sättet kan du enkelt ta fram en handfull ur frysen när du behöver. Vid infrysning av färsk ingefära håller den sig i ca 6 månader.

Kosttillskottets hållbarhet anges på produkten.

Ska ingefära skalas?

Nej, om roten är ekologisk, behöver den inte skalas.

Ekologisk frukt och grönsaker och i detta fall en rotknöl, kan kokas och ätas utan att skalas. Vi rekommenderar dock att du sköljer roten grundligt innan du äter den eller använder den i matlagning. Ingefärsroten växer naturligt i jordytan, så det kan finnas jord och bakterier på den som inte är så bra i te eller annan matlagning. Använd en rotfruktsborste och borsta och skölj väl. Skär den i mindre bitar när du borstar den, för att komma in i alla skrymslen. Det är onödigt att skala rötterna.

Vad är dansk ingefära?

Det finns en växt som kallas Dansk Ingefära (Arum alpinum ssp. Danicum), men detta får inte förväxlas med den traditionella ätliga ingefärsväxten (Zingiber Officinale). Den danska växten innehåller till exempel en växtsaft, vilken kan vara mycket irriterande för människor. Bispebjerg Hospital beskriver följande symtom vid kontakt med denna växt: slemhinneirritation med brännande känsla i mun och svalg, salivproduktion, kräkningar, buksmärta, diarré och ev. påverkan av allmäntillståndet. Kan ge allvarlig hudirritation, ev. blåsbildning.

Behandling: Tvätta med vatten och tvål vid hudkontakt. Ögonkontakt, skölj i minst 5 minuter. Om symtomen kvarstår kontakta läkare eller vårdcentral.

Kan man odla ingefära i Sverige?

Vill du odla denna underrot själv? Det är möjligt att odla ingefära men det är inte helt lätt. Plantorna passar bäst för temperaturer över 25 grader och tyvärr har vi sällan det. Den bästa möjligheten är i växthus. Här måste du plantera en rot med början till tillväxtknoppar i mulljord. Roten får inte torka ut, så jorden måste vara fuktig, men väldränerad. Ingefära tål inte att stå i vatten eller kyla.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.