Baldrian

Baldrian - Lugnande naturläkemedel mot sömnlöshet

Har du problem med att somna, lider du av sömnlöshet eller känner du oro i kroppen vid sänggåendet? Då ska du prova Baldrian Herbal Remedy som verkar mot:

  • Sömnlöshet
  • Oro i kroppen

Baldrian har använts i mer än 1000 år, ja, faktiskt sedan romartiden, som ett lugnande naturläkemedel. Idag är baldrianprodukter populära eftersom de är ett bra alternativ till vanlig medicin och särskilt för att de inte anses vara beroendeframkallande och har sitt ursprung i naturliga växter.

Vad är baldrian?

Baldrianextrakt kommer från valerianaväxtens rot (Valeriana Officinalis). Valerianarot har varit känd i över tusen år för sina goda egenskaper och används som naturläkemedel mot sömnlöshet, kroppsoro och till och med som bedövning. Baldrianextrakt finns i många olika typer av produkter. Bland de mest populära är baldriandroppar, baldrianpiller eller kapslar / tabletter och baldriante. Det är upp till dig vad du föredrar, vilken produkt du väljer att köpa. Humle, mest känd från öl, har en lugnande effekt precis som baldrian. De två örterna kombineras ofta för att uppnå en ännu, bättre effekt på sömnlöshet.

Hur verkar baldrian?

Varför är baldrianextrakt lugnande? Baldrianextrakt verkar genom att höja hjärnans GABA-nivå. GABA är ett hämmande neurosignalämne, som i stora mängder kan ha en bedövande effekt på hjärna och kropp. Laboratorieförsök har visat att extraktet kan frigöra GABA från hjärnans nervändar och blockera så att GABA återupptas i nervcellerna. Allt detta har en lugnande effekt på kroppen och det betyder att du får en bättre nattsömn.

Baldrian dosering

Doseringen varierar från produkt till produkt och det är därför inte möjligt att säga något generellt. Därför rekommenderas du alltid att läsa bipacksedeln. Det säkerställer att du tar rätt mängd för bästa resultat. Det kan vara stor skillnad mellan olika produkter. Vanliga kapslar och tabletter brukar ha en dos av 2-4 kapslar / tabletter 3 gånger om dagen. Stark baldrian, från Natur Drogeriet, rekommenderar endast 1 kapsel om dagen på grund av det extraordinära innehållet i varje tablett.

Viktigt! Kontakta läkare för ytterligare råd och vägledning om baldrian som kosttillskott. Detta är särskilt viktigt om du använder andra läkemedel.

Hur snabbt verkar baldrian?

De flesta produkter rekommenderas att ta 30 minuter innan du ska sova för att säkerställa att kroppen tar upp de aktiva ingredienserna.

Baldrian biverkningar

Baldrian är godkänt som naturläkemedel och har inga speciella biverkningar. Det bidrar också till att göra produkterna populära när man letar efter hjälp att slappna av. Många traditionella lösningar för sömnlöshet och oro - som sömntabletter - har flera biverkningar som trötthet morgonen efter intag. Detta undviker du med baldrian!

Baldrianprodukter anses generellt vara icke-beroendeframkallande. Det finns dock för närvarande inte tillräcklig forskning om effekter och ev. biverkningar efter att ha tagit baldrian under lång tid. Det rekommenderas därför att du endast använder baldrian under kortare perioder när du lider av sömnlöshet.

Förbehåll / varningar

Bil

Det rekommenderas inte att du kör bil eller maskiner efter att ha tagit baldrian eftersom det har en dövande inverkan på hjärna, kropp och reaktionsförmåga och kan påverka din förmåga att köra.

Alkohol

Ingen negativ effekt tillsammans med alkohol har påvisats.

Andra läkemedel

Baldrian har ingen känd effekt på andra läkemedel. Om produkten innehåller perikon, kan det ha negativa effekter på andra läkemedel. Detta gäller särskilt läkemedel mot depression, blodpropp, p-piller, vissa antibiotika, vattendrivande och läkemedel mot aids och hiv. Om du är under behandling för någon av dessa sjukdomar, ta inte några produkter som innehåller perikon.

Baldrian kombineras ofta med humle, citronmeliss eller passionblomma och man menar inte att dessa har någon negativ effekt på andra läkemedel.

Fråga alltid din läkare om det är några problem med att använda växtbaserade läkemedel om du redan tar andra mediciner.

Barn eller gravida

Baldrian ska endast tas av gravida och ammande i samförstånd med läkare. Barn under 11 år bör inte ta baldrian.

Om du har sömnproblem, är dessa råd viktiga:

  • Gå till sängs vid samma tidpunkt varje kväll och gå upp vid samma tidpunkt varje morgon. Det gör det lättare för hjärnan att veta när det är dags att sova.
  • Undvik kaffe och te sent på kvällen. Flera timmar efter en kopp kaffe eller te har du fortfarande koffein i dig.
  • Om du är en B-människa, kan du börja stiga upp 1-2 timmar tidigare än vad du behöver. Efter några dagar är du lättare att somna och gå upp vid normal tid.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.