Kundservice
0 varor
Varukorg

Får du tillräckligt med D-vitamin?

Får du i dig tillräckligt med D-vitamin

D-vitamin får vi till största utsträckning från solen och oftast bara lite kommer från kosten. Det är under sommaren när huden utsätts för solens ultravioletta strålar som vi får mest D-vitamin. Hur mycket tid man tillbringar utomhus är avgörande för tillskottet av vitamin D. Det anses tillräckligt att vistas i solen med bara underarmar, händer och ansikte i en halvtimme per dag under sommarmånaderna för att få den nödvändiga mängden. Det är alltså på sommaren vi lagrar D-vitamin, som vi behöver under följande vinter.
Det är mycket svårt att få sitt D-vitaminbehov enbart genom kosten och studier visar också att vi bara får en liten del på det sättet. Detta beror på att D-vitamin finns bara i större mängder i fet fisk, såsom lax, sill och makrill. Vitaminet förekommer i begränsad mängd i kött, ost och ägg. I växtriket finns D-vitamin bara i små mängder i vissa svampar.

D-vitamin är särskilt viktigt för absorption och omsättning av kalk till benstomme och muskler.

Köp Pure Pharma D-vitamin billigt på Med24.seKöp Naturdrogeriet D-vitamin billigt på Med24.seKöp D-vitamin på Med24.se

Vem bör ta D-vitamintillskott?

Allt som inte kan vistas utomhus och / eller har täckt klädsel (långa ärmar och långa byxor / kjolar) och därmed inte får tillräckligt med sol på huden, har behov av D-vitamin. Det kan bero på religiösa, sociala eller hälsoskäl.

Spädbarn och småbarn:
Nyfödda barn har ett lager av D-vitamin. Hur stor detta lager är beror på hur mycket D-vitamin mamman kunnat överföra under graviditeten. Under de första 6 veckorna minskar barnets lager. Bröstmjölken innehåller inte tillräckligt med D-vitamin för att täcka barnets behov.
Därför rekommenderas att barn i åldrarna 14 dagar fram till 1-årsålder får 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin dagligen i form av D-vitamindroppar.

"Barn med mörk hud och / eller barn som är klädda så att kroppen är täckt under sommaren (långa ärmar, långa byxor / klänningar etc.) bör fortsätta med D-vitamin (400 IE) under hela barndomen, eftersom klädseln och hudpigmenteringen hämmar bildandet av vitamin D bildning i huden vid solexponering. När barnet kan tugga en vitamintablett (ca 1 1/2 års ålder), kan D-vitamin ges som ett multivitamin. "

Äldre:
Många äldre har låg D-vitaminstatus och särskilt de som bor på vårdhem och de äldre som inte har möjlighet att vistas utomhus, de lider ofta brist på vitamin D. Tillhör man dessa grupper rekommenderas ett tillskott på 10 mikrogram (400 IE) dagligen. Dricker man inte mjölk eller äter andra mjölkprodukter, bör D-vitamintillskottet kombineras med ett kalciumtillskott på 500-1000 mg.

Även om man dricker mjölk och äter mjölkprodukter rekommenderas ett D-vitamin på 20 mikrogram (800 IE) dagligen som bör kombineras med kalciumtillskott på 800-1000mg om man är äldre mera inaktiv.

D-vitamin till gravida

Gravida:
Gravida rekommenderas ett dagligt tillskott på 10 mikrogram (400IE) vilket motsvarar dosen i en multivitamintablett för gravida kvinnor.

Symtom på D-vitaminbrist
Symptom på svår D-vitaminbrist är muskelsvaghet, svårt att gå i trappor och resa sig från en stol, smärta i ben eller benstomme. Stickningar i händer och fötter förekommer också.

D-vitaminbrist ökar risken för benskörhet hos äldre. 

Långvarig, svår D-vitaminbrist hos barn orsakar rakitis (engelska sjukan). Denna sjukdom förekommer knappast längre hos oss men kan förekomma hos barn som av olika anledningar inte fått sina behov tillgodosedda.

D-vitaminförgiftning
Vitamin D är ett fettlösligt vitamin, vilket innebär att man kan få för mycket. Vuxna bör inte ta mer än 50 mikrogram (2000 IE) och barn inte mer än 25 mikrogram (1000 IE) D-vitamin per dag. De viktigaste tecknen på D -vitaminförgiftning är ökad koncentration av kalcium i blodet, aptitlöshet, illamående, kräkningar samt förstoppning.

Källa: Altomkost.dk

Se webbsida
Med24.se – Genvägen 1 – 23162 Trelleborg – Tfn: 08 - 403 001 90 – E-mail: info@med24.se - Org nummer: 28520832